Skip to main content

Sinds 2018 maakt Futech als één van de 15-tal Europese partners deel uit van het Circusol Consortium.  Dit innovatieve project, behorend tot het Horizon 2020 programma van de Europese Commissie, gaat dieper in op het ontwikkelen van bedrijfsmodellen voor een circulaire zonnepanelensector in Europa. Met een bezoek aan het demonstratieproject ‘Cloverleaf’ door enkele leden van de Europese Commissie werd het project vandaag afgesloten.

De projectsite van Cloverleaf, genoemd naar het nabijgelegen verkeersknooppunt ‘Klaverblad’,  herbergt een beveiligde parking voor vrachtwagens, een restaurant met broodjesbar, vergaderzalen en sinds 2017 een laadstation voor elektrische voertuigen. De volledige projectsite wordt van groene stroom voorzien door een zonnepark van Futech dat in 2012 in gebruik werd genomen volgens een serviceovereenkomst.

Concreet houdt deze overeenkomst in dat Futech gedurende 20 jaar eigenaar van het zonnepark blijft en dus ook verantwoordelijk is voor het onderhoud. Truckstop 26 bis van zijn kant betaalt een maandelijkse vergoeding voor de geleverde stroom, die beduidend lager lager ligt dan kost voor stroom van het net.

Batterij uit automobielindustrie

In het kader van Circusol onderzoekt Futech onder andere de financiële en technische haalbaarheid van de integratie van de zogenaamde ‘second-life’ batterijopslagsystemen, afkomstig uit elektrische voertuigen, bij bestaande zonneparken.

Op de projectsite werd in 2021 een dergelijk systeem opgeleverd, dat bijdraagt aan een verhoogde gelijktijdigheid van verbruik en productie. Dit heeft voor de eindgebruiker als voordeel dat deze minder (dure) stroom van het net dient af te halen, terwijl Futech als eigenaar van de installatie minder stroom tegen lage tarieven op het net moet zetten.

Het batterijopslagsysteem werd tenslotte ook opgenomen in de bestaande serviceovereenkomst tussen Futech en de eigenaar van de site.

Afsluitend sitebezoek

Op 24 november ontving Futech ter afsluiting van het Circusol project, in aanwezigheid van projectcoördinator VITO, een delegatie van de Europese Commissie met leden van verschillende DG’s ( Directoraten-generaal).

Zij werden onthaald door Futech-CEO Ismaël Ben-Al-Lal en Kristof Gaukema, die als projectleider de integratie van de second-life batterij bij het zonnepark coördineerde.

Ook na afloop van het Circusol project zal Futech blijven inzetten op het onderzoek naar en de implementatie van circulaire toepassingen in de zonnepanelensector.

Meer info op Circusol.eu

Fotogalerij