Skip to main content

We kennen het meubelbedrijf IKEA allemaal van hun boekenkasten, zweedse balletjes en lekkere hotdogs. Voeg daar ‘duurzaamheid’ aan toe en het is compleet! Het Zweedse bedrijf heeft namelijk een manier bedacht om thuisbezorgingen op een milieuvriendelijke manier aan te pakken: Bakfietsen op zonnepanelen. Want ook het klimaat maken we zelf.

Eerder maakte de Zweedse meubelketen al gebruik van elektrische vrachtwagens voor hun thuisbezorgdiensten. Afgelopen jaar testte IKEA Delft als eerste de bakfietsen op zonne-energie voor het bezorgen van bestellingen aan klanten in het stadscentrum van Delft. In een stad is het namelijk moeilijker om een levering te doen met een vrachtwagen of bestelwagen. Een fiets biedt daarom de ideale oplossing. Na delft zijn alle andere IKEA-winkels wereldwijd aan de beurt. 

98% minder CO2 dan dieselbestelwagens

‘Voor ons bedrijf is het belangrijk om nieuwe manieren te verkennen om het serviceaanbod voor de klanten te verbeteren, zowel vanuit een duurzamer, betaalbaarder als toegankelijker perspectief. De bakfiets op zonne-energie doet dat allemaal’, vertelt Helene Davidsson, Sustainability Manager bij Inter IKEA Systems. De bakfiets op zonne-energie stoot 98% minder CO2 uit dan dieselbestelwagens en zou zo’n 90% van het IKEA-assortiment kunnen leveren. 

Klimaatpositief in 2030

‘Deze uitdaging biedt een geweldige kans om nieuwe manieren te ontdekken om onze producten beschikbaar te maken. De bakfiets op zonne-energie zal een waardevolle aanvulling zijn op lastmile-service, omdat hij een stil, emissievrij alternatief biedt dat ook de verkeersopstoppingen kan omzeilen,’ vervolgt Davidsson.

Hun alternatieve bezorgoptie past perfect binnen hun doel om tegen 2030 klimaatpositief te zijn. Concreet willen zij meer broeikasgasemissies verminderen dan dat zij uitstoten.