Skip to main content

Hoe haal je als ondernemer het hoogste rendement uit een installatie voor zonne-energie? Met andere woorden: hoe combineer je maximale elektrificatie met een zo laag mogelijke factuur? Ismaël Ben-Al-Lal, ceo van de zonnepaneleninstallateur Futech, pleit voor een holistische visie op het vlak van zonnepanelen, laadpalen en batterijen.

“Voor de oprichting van Futech moeten we terugspoelen naar het studentenproject Belgisch Solar Team”, blikt Ismaël terug. “In 2007 reden we al rond met een zelfgebouwde zonnewagen die louter zonne-energie tankte. Deze technologie is dus al vele jaren beschikbaar, maar vandaag zien we haar disruptieve karakter. Zonne-energie is groen en goedkoop, en zorgt mee voor een niet te stuiten transitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie.”

Brede waaier van oplossingen

Als grootste zonnepaneleninstallateur van Vlaanderen biedt Futech particulieren en bedrijven een brede waaier van oplossingen in zonne-energie aan. “Uiteraard verkopen we zonnepanelen, laadpalen en batterijen. Elk van deze producten bieden we bovendien aan in huurformules. Daarnaast voorzien we ook slimme oplossingen – zoals een Energy Management Systeem met bijhorende app – om energieverbruik te monitoren en op afstand aan te sturen”, legt Ismaël uit. “We stemmen ons aanbod continu af op nieuwe trends in de energiemarkt. Denk maar aan de toepassing van dynamische elektriciteitstarieven of de recente invoering van het capaciteitstarief voor gezinnen en bedrijven. Meer dan ooit wordt het cruciaal om de eigen productie van elektriciteit zo accuraat mogelijk af te stemmen op het verbruik, om zo de energiekosten binnen de perken te houden.”

Asset management

“Binnen Futech spreken we over ‘asset management’”, geeft Ismaël aan. “Zonnepanelen, laadpalen, batterijen en bijhorende tools zijn waardevolle assets om zelf energie te produceren. Tegelijk is het cruciaal dat je deze assets met elkaar verbindt en op afstand beheert en stuurt. Hierdoor speel je als ondernemer flexibel in op snel wijzigende wetgeving, waarbij je tegelijk jouw bedrijf toekomstbestendig maakt op het vlak van energiemanagement. Die geïntegreerde, holistische visie zorgt voor korte terugverdientijden.”

Elektriciteitsverbruik slim aansturen

Ook ondernemers die (nog) niet investeren in een eigen zonne-energie-installatie, hebben er alle belang bij om het elektriciteitsverbruik in hun bedrijf slim aan te sturen. Ismaël: “Steeds meer energieleveranciers hanteren dynamische elektriciteitstarieven. Als je in kaart brengt hoe het elektriciteitsverbruik in jouw bedrijf verloopt, inclusief mogelijke piekmomenten, dan kun je met die gegevens op zoek gaan naar de goedkoopste markttarieven. Futech moedigt klanten aan om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn, zodat je niet langer de speelbal bent van onvoorspelbare en dure prijsschommelingen.”

Energy as a Service

Futech gaat voluit voor ‘Energy as a Service. “In België zijn we een van de weinige ondernemingen waar je als klant zonnepanelen kunt huren”, bevestigt Ismaël. “Via dergelijke huurformule leg je de stroomprijs dus vast voor de komende decennia, zonder indexatie. Bovendien zorgen onze experten voor de nodige opvolging en onderhoud van een installatie, wat extra gemoedsrust en comfort oplevert. Kortom: je maakt komaf met de volatiliteit van de energiemarkt én je maakt werk van de duurzaamheidsdoelstellingen van jouw onderneming!”

Bron: Bedrijvig Limburg (editie april 2023)

Futech installeert slimme laadpalen voor particulieren en laadpalen voor bedrijven.

Op zoek naar een energieoplossing voor uw bedrijf of woning? Ontdek ons productaanbod!