Skip to main content

Het aantal gezinnen in Vlaanderen dat zelf een digitale meter aanvraagt, lag in de maand januari 5 keer zo hoog als een jaar geleden. In het voorbije kalenderjaar heeft Fluvius 29.000 aanvragen ontvangen.

Het aantal aanvragen is volgens de Vlaamse netbeheerder sinds afgelopen september stijgende. De groeiende interesse bevestigt volgens Fluvius opnieuw dat steeds meer gezinnen actief aan de slag gaan met hun energieverbruik en stroominjectie.

Groeiend draagvlak

De netbeheerder stelt dat afgelopen kalenderjaar diverse signalen al wezen op een groeiend draagvlak voor digitale energiemeters. Zo volgen steeds meer gezinnen hun verbruiksgegevens actief op via het klantenportaal mijn.fluvius.be. 374.000 Vlaamse gezinnen doen dit momenteel en in 74.000 gevallen zijn er ook ‘slimme apps’ of toestellen gekoppeld met de digitale elektriciteitsmeter om het energieverbruik in detail op te volgen of aan te sturen.

Ook het aantal gezinnen dat eerder dan de uitrolplanning van Fluvius digitale meters wil, groeit dus en bereikte in januari 2023 een hoogtepunt, zoals te zien in onderstaande grafiek. De groei is sinds vorig jaar september zichtbaar, vermoedelijk omdat de digitale meter op aanvraag sindsdien gratis is. Voorheen betaalden de aanvragers nog een vergoeding van 88 euro voor de metervervanging.

De groeiende interesse voor de digitale meter valt volgens Fluvius te verklaren door de nieuwe mogelijkheden, zoals de verkoop van het overschot aan zonnestroom, maandelijkse afrekeningen op basis van werkelijk verbruik, en energiedelen.

Bron: Solarmagazine.nl, 15 februari 2023