Skip to main content

België heeft er een prima jaar opzitten wat betreft de productie van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen. Zo weet beheerder van het hoogspanningsnet Elia dat ons land een derde meer stroom uit zon en wind haalde dan in 2019.
In 2019 bedroeg de Belgische stroomproductie uit hernieuwbare energiebronnen 11,5 terawattuur. In het voorbije jaar groeide de productie aan tot 15,1 terawattuur.
Aan de basis van deze groei ligt volgens Elia-woordvoerster Marie-Laure Vanwanseele enerzijds de uitbreiding van de productiecapaciteit voor wind- en zonne-energie. Hiernaast was 2020 op klimatologisch vlak een goed jaar: zon en wind waren veelvuldig aanwezig.

Record verpulverd

Zo was mei 2020 een recordmaand wat betreft de geproduceerde hoeveelheid zonne-energie. Met een totaal van 683 GWh aan zonne-energie werd het record van juni 2019 (504 GWh) als het ware verpulverd.
Het aandeel van hernieuwbare stroomproductie in de totale hoeveelheid geproduceerde stroom bedroeg 18,6%. Kanttekening hierbij is dat het stroomverbruik ten gevolge van de coronacrisis met 7 procent daalde ten opzichte van het gemiddelde van de voorbije 5 jaar.
Bron: VRTNws, 7 januari 2021

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply