Skip to main content

De Vlaamse energieregulator VREG heeft de teruglevercontracten van energiebedrijven opgenomen in zijn prijsvergelijker V-test. Zo kunnen eigenaren van zonnepanelen een eerlijke vergelijking maken.

Vanaf 2021 moeten Vlaamse gezinnen die zonnepanelen op hun dak leggen (omvormervermogen ≤ 10 kVA), 2 energiecontracten afsluiten: één voor de stroom die ze aankopen en één voor de stroom die ze verkopen.

Terugleveringscontract

Wie nu nog zonnepanelen plaatst, krijgt meteen ook een digitale meter en die registreert de elektriciteit die teruggeleverd wordt apart van de stroom die afgenomen wordt van het elektriciteitsnet. Voor zowel de afname als de teruglevering moet een contract worden afgesloten met een elektriciteitsleverancier: één voor de elektriciteit die de leverancier verkoopt en één voor de elektriciteit die de leverancier afneemt. Dat tweede wordt het terugleveringscontract genoemd.
In de meest actuele V-Test worden 15 verschillende terugleveringscontracten voor gezinnen aangeboden, te weten 6 met een vaste en 9 met een variabele prijs. Voor bedrijven worden 14 terugleveringscontracten aangeboden; 6 met een vaste en 8 met een variabele prijs. Deze contracten hebben allemaal als voorwaarde dat de klant een afnamecontract bij dezelfde leverancier heeft. Er zijn momenteel dus geen leveranciers die een terugleveringscontract aanbieden aan zonnepaneeleigenaren die nog geen klant zijn.

Dynamische elektriciteitscontracten

Naast elektriciteitscontracten met een vaste en een variabele prijs toont de V-test per direct ook contracten met dynamische energiecomponent. In een dynamisch contract wordt de prijs doorgaans per uur bepaald op basis van de prijzen op de beurzen waarop de leveranciers energie kopen voor de dag nadien. Dit betekent dat de elektriciteitsafname per uur wordt afgerekend aan de prijs van dat uur.
In de geactualiseerde V-test van januari worden nog geen dynamische contracten aangeboden. “Wij verwachten dat hier in de komende maanden verandering in zal komen”, stelt Pieterjan Renier, algemeen directeur van de VREG. “Verschillende leveranciers hebben aangekondigd in de loop van 2021 een dynamisch contractaanbod in de markt te zetten. Dit aanbod zal, zodra beschikbaar, opgenomen worden in de V-test.”

Recordgebruik

Overigens maakten nog nooit zoveel gezinnen en bedrijven gebruik van de V-test als in 2020. De V-test voor gezinnen werd afgelopen jaar 688.644 keer uitgevoerd. Dat recordgebruik betekende een groei van 3 procent ten opzichte van 2019.
De V-test voor bedrijven werd 53.808 keer uitgevoerd; een toename van 24 procent ten opzichte van 2019.
Meer info op vtest.vreg.be
Bron: Solarmagazine.nl, 13 januari 2021

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion 2 Comments

 • Johannes de Roos schreef:

  Beste,
  Heb de V-test gedaan en dat is heel duidelijk en logisch opgebouwd.
  Ik heb zonnepanelen en en heb in de info gelezen dat jullie de teruglevercontracten van de niet zelf gebruikte stroom die naar het net gaat mee verwerken in deze test.
  Dat laatste is mij niet duidelijk. Luminus bvb. heeft terugbetaling voorzien in zijn contract Comfy Shine, Ook Eneco, Lampitus, Engie en Bolt voorzien een terugleveringscontract. Doch hoe vind ik die in de test aub ??

 • Danny Weyns schreef:

  Bedankt, dit is een zeer duidelijke website. Voor terugleveringscontracten zou het handig zijn indien er ook een directe link naar de website van het energiebedrijf zou toegevoegd worden.
  Mvg, Danny

Leave a Reply