Skip to main content

De prijs van zonnepanelen is tijdens de voorbije jaren zeer sterk gedaald. Daarom stellen veel geïnteresseerden zich vandaag de vraag of het niet beter is om hun zonnepanelenproject nog even uit te stellen.

In 2010 was een zonnepaneleninstallatie drie keer zo duur als vandaag. De enige verklaring hiervoor is de sterke daling van de prijs van de eigenlijke zonnepanelen. Vroeger maakte de kost van de panelen meer dan 80% van de totale kostprijs van de installatie uit terwijl dit cijfer vandaag nog slechts ongeveer 35% bedraagt. De prijs van de omvormer, het materiaal, de werkuren zijn allen onderworpen aan indexatie en worden in verhouding dus duurder.
De redenen voor de prijsdaling van de zonnepanelen zijn:

 • Een dalende prijs van Silicium

Prijs silicium

 • Meer capaciteit dus lagere productiekosten

Desondanks stellen we vast dat veel Europese zonnepanelenproducenten niet overleven. Vandaag is enkel Solarworld nog operationeel. In het verleden legde de Europese Unie reeds een minimumprijs op voor zonnepanelen.
TERUGVERDIENTIJD
Het is met andere woorden niet uitgesloten dat de prijzen van zonnepanelen in de toekomst licht zullen blijven dalen, maar de kans lijkt eerder klein. Allicht zullen de prijzen, bovenstaande factoren in rekening brengend, licht toenemen omwille van indexatie.
Vandaag is de terugverdientijd van een zonnepanelenproject vaak kleiner dan 8 jaar. Zelfs wanneer u nog twee jaar zou wachten met investeren en de prijzen tegen dan bijvoorbeeld met 10% gedaald zouden zijn, heeft u wellicht toch nog een slechtere zaak gedaan dan bij de onmiddellijke investering.
Mocht de initiële investering een probleem vormen, kan u bij Futech ook steeds terecht voor een unieke huurformule voor zonnepanelen, waardoor de investering bij opstart beperkt blijft.

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion 2 Comments

 • Hubert schreef:

  Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat er met die terugverdientijd nogal wordt gegoocheld.
  Ik heb maar een elektr. verbruik van 1000 euro per jaar (wellliswaar een sociaal tarief). Indien ik mijn totaal verbruik zou kunnen opvangen met een zonneinstallatie, dan nog zit met een procumententarief 600€ en een jaarlijkse turteltaks 100€. Blijft mij maar een voordeel van 400€/jaar. Bij een investering van ongeveer 12000€ gedeeld door 400€, ga ik allicht aan een terugverdientijd van 30jaar zitten. Dit is toch net iets meer dan 8 jaar. Dan laat ik er nog versleten omvormers om de x-aantal jaren uit.
  OF ZIE IK DIT VERKEERD?

 • admin schreef:

  Geachte heer,
  Bedankt voor uw bericht.
  De investeringskost van een zonnepaneleninstallatie is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder uw elektriciteitsverbruik. Uw kostenberekening ligt in elk geval aan de (zeer) hoge kant voor een particuliere installatie.
  U bent trouwens niet verplicht om in zonnepanelen te investeren. Bij Futech kan u terecht voor een unieke huurformule. Meer informatie over deze formule vindt u hier.
  Indien gewenst breng ik u volledig vrijblijvend in contact met één van onze Energie Adviseurs.
  Alvast bedankt
  Vriendelijke groet,
  Thomas Voets
  Marketing & communicatie
  Futech

Leave a Reply