Skip to main content
In 2016 zijn er twee keer zoveel zonnepanelen geïnstalleerd bij particulieren dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de netbeheerders. “We gaan weer richting de goede jaren”, zegt energie-expert Alex Polfliet. De voorbije jaren zat de sector namelijk in het slop, onder andere omdat particulieren geen groenestroomcertificaten meer kregen.
Er worden opnieuw meer zonnepanelen geïnstalleerd. In 2016 telden de netbeheerders zo’n 20.000 installaties bij particulieren. “Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar”, zegt Polfliet. “Ook bij bedrijven merken we dat er opnieuw een toegenomen interesse is.”
Polfliet ziet verschillende verklaringen voor de heropleving van de zonnepanelensector. “Enerzijds heeft die evolutie veel te maken met de daling van de kostprijs van zonnepanelen én de stijging van de elektriciteitsprijs. Zelf stroom maken, wordt daardoor steeds voordeliger”, verklaart de energie-expert.
Daarnaast wijst Polfliet ook op de lage rente op spaargeld. “Op de bank brengt geld nog weinig op, dus willen de mensen in iets investeren.” De expert prijst ook het beleid van de Vlaamse regering. “De positieve communicatie vanuit de Vlaamse regering en van minister Tommelein heeft zeker een belangrijke rol gespeeld.”

Moeizame periode

De sector heeft het de afgelopen jaren nochtans niet gemakkelijk gehad. Terwijl er in 2010 en 2011 nog respectievelijk 30.000 en 80.000 zonnepanelen werden geïnstalleerd, viel dat in 2015 terug tot ongeveer 10.000. “We gaan nu terug richting de goede jaren”, besluit Polfliet optimistisch.
 Bron: Deredactie, 8 december 2016
Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply