Skip to main content

De 2.500 grootste (industriële) elektriciteitsverbruikers van Vlaanderen worden door minister Zuhal Demir van Energie verplicht om zonnepanelen te plaatsen. Zij moeten deze in juli 2025 geïnstalleerd hebben.

Vanaf 2025 zullen grote elektriciteitsafnemers die op jaarbasis 1.000 megawattuur of meer elektriciteit van het strooomnet afnemen, in principe een deel van die stroom op hun eigen dak moeten produceren met zonnepanelen. Voor overheidsgebouwen wordt deze grens aangescherpt tot 500 megawattuur per jaar. Het gaat over 2.500 elektriciteitsafnemers uit zeer uiteenlopende sectoren. Daarnaast zullen ook 700 overheidsgebouwen aangepakt worden.

Groot potentieel onbenut

Vlaanderen wil de afhankelijkheid van Russisch gas sneller terugdringen en de uitrol van hernieuwbare energie versnellen en verplicht de bedrijven als onderdeel van dat streven om op een minimum deel van hun dakoppervlakte zonnepanelen te plaatsen. De technische modaliteiten worden de komende weken uitgewerkt, waarbij ook voor overheidsgebouwen de lat hoger wordt gelegd.
‘Investeren in een lagere energiefactuur voor zichzelf en meteen gans Vlaanderen sneller van het gas afhelpen’, aldus de minister. ‘Dat is wat we van onze grootste elektriciteitsverbruikers verwachten. Samen kunnen we zo de afhankelijkheid van gas afbouwen. We kunnen hierin stappen vooruit zetten als we meer investeren in groene energie, zoals zonne-energie. Heel veel ondernemingen kozen er al voor om te investeren in hernieuwbare energie, zeker met de huidige hoge energiekosten is dat in hun eigen voordeel. Er blijft vandaag de dag een groot potentieel onbenut achter op de daken van onze gebouwen.’

Rendabele investering

De Vlaamse regering koos er volgens Demir voor om na jarenlange financiële aanmoediging, de achterblijvende eigenaren van grote gebouwen te verplichten hun verantwoordelijkheid te nemen.
‘Niet omdat we fan zijn van verplichtingen maar omdat we zo versneld onze onafhankelijkheid van gas kunnen bereiken. En voor de bedrijven zelf is het een rendabele investering. Het kan voor de gebouweigenaar en -gebruiker interessanter zijn om meteen ruimer te dimensioneren dan wat de verplichting oplegt. De verwachting is namelijk dat de meerkosten voor extra zonnepanelen beperkt is, en dat het nu al rendabel is om een grotere toekomstgerichte installatie te plaatsen, in plaats van stapsgewijs uit te breiden.’
Bron: Solarmagazine.nl, 6 mei 2022

Zonnepanelen op uw bedrijfsdak? Maak kennis met de unieke formules van Futech!

Leave a Reply