Skip to main content

Lightyear, het bedrijf dat werkt aan een auto die rijdt op zonne-energie, en multinational DSM werken samen om zonnepanelen op auto’s breed beschikbaar te maken. De bedrijven kondigden de samenwerking vandaag aan. Lightyear brengt de kennis over duurzame energie voor mobiliteit, DSM weet hoe je de technologie opschaalt.
De afdeling DSM Advanced Solar ontwikkelde een paar jaar geleden een nieuwe, geleidende backsheet voor zogenoemde back-contact zonnepanelen, waarbij de bedrading aan de achterkant loopt. Daarmee verdwijnen de bekende zilverkleurige lijnen op de bovenkant van het paneel, waardoor er meer oppervlak is om energie van de zon op te wekken. Ook wordt het daarmee makkelijker om een buigzaam paneel te maken dat er mooier uit ziet – belangrijk voor daken of auto’s, waar mensen de panelen zien.

Massaproductie van zonnepanelen

Lightyear werkte ondertussen de afgelopen jaren aan een revolutionaire elektrische auto, Lightyear One, die voor een groot deel puur op zelf opgewekte zonne-energie kan rijden. De eerste versie moet volgend jaar verschijnen. Het zonnedak van de auto bevat de geleidende backheets van DSM; het is daar handig, omdat het je meer zonoppervlak geeft en het er beter uit ziet.
“Maar om impact te hebben op het gebied van schone mobiliteit en klimaatverandering”, vertelt vice-president DSM Advanced Solar Pascal de Sain. “Stelden wij aan Lightyear voor om samen te werken, om de zonnedak-techniek voor auto’s die zij ontwikkelden op te schalen.” Samen met Lightyear wil het bedrijf geïntegreerde, zonnedaken voor auto’s, busjes, taxi’s, vrachtwagens en allerlei andere voertuigen ontwikkelen en commercialiseren.

Is er een markt voor zonne-auto?

“Voor Lightyear is het ook een manier om hun techniekcurve sneller te doorlopen. Hun auto is veel méér dan alleen de zonnepanelen, maar samen gaan we wel zonne-energie naar andere voertuigen brengen”, zegt de Sain. “Op dit moment lopen er tests met andere bedrijven met verschillende soorten voertuigen. Die tests moeten laten zien waar precies de markt is voor de geïntegreerde zonnedaken. We verwachten binnen een paar maanden al met de eerste concrete aankondiging te kunnen komen.”
De bedrijven hebben goede hoop dat er een markt is. “Maar het is wel een grote uitdaging om de juiste ingang in de mobiliteitsmarkt te vinden. Daarom kijken we ook naar alle soorten vervoer; om uit te zoeken waar de zonnedaken het beste passen.”
Sinds 2019 heeft DSM samen met Amerikaanse modulefabrikant Silfab een fabriek voor (vaste) high-power zonnepanelen, op basis van back-contact technologie. Daar produceert het bedrijf tientallen megawatts aan panelen per jaar. Deze panelen zijn voornamelijk voor vaste toepassingen bedoeld, zoals daken van huizen en commerciële gebouwen.
Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl, 14 mei 2020

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion One Comment

  • Jean-Pierre Philippe schreef:

    Het kleinere model zonnewagen is Sion van Sono Motors, indien het lukt zal deze in 2022 op de markt verschijnen, en dit voor minder dan 1/6 prijs vd lightyear er is zeker een opschaling van de productiviteit van de zonnepanelen op de auto’s te verwachten, net zoals bij deze die op daken liggen! Eind dit jaar zouden er reeds panelen uitkomen die 625wp leveren, waar is de tijd heen, in 2008 was het maximum nog maar 215wp!

Leave a Reply