Skip to main content

DE Nederlandse start-up IM Efficiency, gefinancierd door een Belgische ondernemersfamilie, heeft de ambitie om het dak van duizenden vrachtwagentrailers te voorzien van dunne, flexibele zonnepanelen. Naar verluidt kunnen transporteurs op die manier jaarlijks tot 2.000 liter diesel besparen per vrachtwagen.
Het systeem van IM Efficiency is opgebouwd uit drie componenten:
– Flexibele zonnepanelen van een paar millimeter dik op het dak van de trailer
– Een opslagbatterij
– Software en elektronica die de energiestromen tussen de trailer en de trekker aansturen
“Dat laatste onderdeel hebben we zelf ontwikkeld”, zegt oprichter Martijn Ildiz. “Dat is de kern van onze technologie. Al bij al is ons idee vrij eenvoudig, maar de uitwerking ervan is toch wel complex.”

Toenemend stroomverbruik

Het stroomverbruik van trucks is de voorbije jaren alleen maar toegenomen. “En die stroom wordt opgewekt door een dynamo, wat voor een serieuze belasting op de motor zorgt en best veel brandstof kost”, aldus Ildiz. “Een vrachtwagen is een rijdende computer geworden met alsmaar meer sensoren en toepassingen die stroom verbruiken. Rijstrookassistentie, dodehoekcontrole,… En ook ingebouwde koelkasten.”
Ook op momenten dat chauffeurs een rustpauze inlassen loopt het energieverbruik hoog op. “Je ziet ze dan soms stationair draaien, voor airco, televisie of laptop om te vermijden dat de batterij leeg raakt. Met onze nieuwe ontwikkeling kunnen we voldoende vermogen verwerken om het volledige stroomverbruik met zonnepanelen te dekken.”

25 voetbalvelden

Uit testen blijkt dat een vrachtwagen die wordt uitgerust met flexibele zonnepanelen en een batterijopslagsysteem al snel 3 tot 5,5% brandstof kan besparen, afhankelijk van het type voertuig en het type traject. Dit correspondeert met een jaarlijkse besparing tot 2.000 liter per jaar. De mogelijkheden voor IM Efficiency zijn groot, als je weet dat in Europa meer dan 3 miljoen opleggers rijden. “Dat is een enorm potentieel aan rijdende zonneparken”, klinkt het.
In eerste instantie zal IM Efficiency tevreden zijn met 4.000 installaties in de komende jaren, met focus op de Benelux. Dat zou neerkomen op zo’n 25 voetbalvelden vol zonnepanelen. De installatie van een systeem met 30 vierkante meter zonnepanelen zou zo’n 7.000 euro kosten.
Bron: Tijd.be, 26 mei 2020

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply