Skip to main content

Hernieuwbare-energiebronnen zijn de komende 10 jaar goed voor 80 procent van de wereldwijde groei van de vraag naar elektriciteit. Zonne-energie wordt daarbij ‘de nieuwe koning’. Dat stelt energieagentschap IEA.
Het internationaal energieagentschap IEA heeft zijn World Energy Outlook 2020 gepubliceerd. De coronacrisis heeft volgens de IEA-onderzoekers in de energiemarkt meer ontwrichting veroorzaakt dan enige andere gebeurtenis in de recente geschiedenis en heeft dan ook littekens achtergelaten die nog jaren zullen aanhouden. Of dit uiteindelijk helpt of juist een belemmering vormt bij het versnellen van de transitie naar schone energie en het bereiken van internationale energie- en klimaatdoelen, hangt volgens het IEA af van hoe regeringen reageren op de uitdagingen van vandaag.

Energievraag daalt 5 procent

Een van de belangrijkste conclusies in het rapport is dat de consumptie van energie dit kalenderjaar met 5 procent daalt. De CO2-uitstoot daalt met 7 procent en energie-investeringen met 18 procent.
De effecten verschillen per brandstof. De geschatte daling van de vraag naar olie is 8 procent en 7 procent voor steenkool. Dit staat volgens het IEA in schril contrast met een lichte stijging van de bijdrage van hernieuwbare-energiebronnen. De afname van de vraag naar aardgas is ongeveer 3 procent, terwijl de wereldwijde vraag naar elektriciteit dit jaar met een relatief bescheiden 2 procent lijkt te dalen.

4 scenario’s

Het IEA heeft voor zijn World Energy Outlook 2020 4 scenario’s opgesteld:

  • Het Stated Policies Scenario (STEPS): in dit scenario wordt het coronavirus in 2021 geleidelijk onder controle gebracht en de wereldeconomie keert in hetzelfde jaar terug naar het niveau van voor de crisis. Dit scenario weerspiegelt alle aangekondigde beleidsvoornemens en -doelen, voor zover deze worden ondersteund door gedetailleerde maatregelen voor de realisatie ervan.
  • Het Delayed Recovery Scenario (DRS): dit scenario is ontworpen met dezelfde beleidsaannames als in het STEPS-scenario, maar gaat uit van een langdurige pandemie die blijvende schade veroorzaakt aan de economische vooruitzichten. De wereldeconomie keert pas in 2023 terug naar de omvang van vóór de crisis, en de pandemie luidt een decennium in met de laagste groei van de vraag naar energie sinds de jaren dertig.
  • Het Duurzame Ontwikkelingsscenario (SDS): in dit scenario zorgt een sterke toename van het beleid en de investeringen voor schone energie ervoor dat het energiesysteem op schema ligt om de doelstellingen voor duurzame energie volledig te bereiken.
  • Het Net Zero Emissions by 2050-scenario (NZE2050): dit scenario is een uitbreiding van het SDS-scenario. Een toenemend aantal landen en bedrijven richt de peilen op het terugdringen van de emissies naar 0, halverwege deze eeuw. Hierdoor zal de wereldwijde uitstoot op schema liggen om tegen 2070 netto nul te zijn.

De nieuwe koning

Hernieuwbare energie speelt een hoofdrol in alle bovenstaande scenario’s, met een centrale positie voor zonne-energie. Stroom uit zonnepanelen is volgens het IEA nu in de meeste landen consequent goedkoper dan nieuwe kolen- of gasgestookte elektriciteitscentrales. In het STEPS-scenario voorzien hernieuwbare-energiebronnen in de komende 10 jaar voor 80 procent van de wereldwijde groei van de vraag naar elektriciteit. Waterkracht blijft de grootste hernieuwbare-energiebron, maar zonne-energie is de belangrijkste bron van groei, gevolgd door wind op land en op zee.
‘Ik zie dat zonne-energie de nieuwe koning van de wereldwijde elektriciteitsmarkten wordt. Op basis van het huidige beleid ligt zonne-energie op schema om elk jaar na 2022 nieuwe records te vestigen qua implementatie’, stelt Fatih Birol, uitvoerend directeur van het IEA. ‘Als regeringen en investeerders hun inspanningen op het gebied van schone energie opvoeren in overeenstemming met ons scenario voor duurzame ontwikkeling, zou de groei van zowel zon als wind nog spectaculairder zijn. Dat is enorm bemoedigend om de wereldwijde klimaatuitdaging het hoofd te bieden.’
Bron: Solarmagazine.nl, 14 oktober 2020

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply