Skip to main content

Zes op de tien nieuwbouwwoningen in Vlaanderen heeft een E-peil van E30, wat overeenkomt met Bijna Energie Neutraal (BEN). Dat blijkt uit de jongste Energie en Binnenklimaat (EPB)-cijfers.
“Hoewel de BEN-norm pas in 2021 verplicht wordt, kiest de Vlaming nu al voor zeer energiezuinige woningen”, reageert Vlaams minister van Energie Lydia Peeters. “Dat komt deels dankzij fiscale stimuli en premies, maar zeker ook door een groeiend bewustzijn bij de Vlaming dat energiezuinig bouwen en wonen het verbruik, het wooncomfort en het klimaat ten goede komt.”
Uit de EPB-aangiften die aansluiten bij de bouwaanvragen van 2016 blijkt het gemiddelde E-peil E28 te zijn, twee punten lager dan de BEN-norm E30 die pas in 2021 van kracht wordt. En tweeëntwintig punten lager dan de eis van E50 die in 2016 nog geldig was. Uit de EPB-aangiften aansluitend bij aanvraagjaar 2017 blijkt dat 60 procent van de nieuwbouwwoningen de BEN-norm haalt. De aangiften zijn echter verre van volledig dus de kans is groot dat dat aantal nog stijgt.
“De tendens is duidelijk”, zegt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters. “De Vlaming bouwt steeds veel energiezuiniger dan de wettelijke norm op dat moment. De BEN-norm en zelfs de strengere norm van E20 wordt in 38% van de nieuwbouwwoningen nu al gehaald. Dat vertaalt zich in een veel hoger wooncomfort en een veel lagere energiefactuur.”

Zonnepanelen veruit het populairst

De EPB-cijfers geven ook ieder jaar de evolutie van hernieuwbare energie weer. Zonnepanelen blijven daarbij het populairst, ze komen in 74 procent van alle woningen (eengezinswoningen en appartementen) voor. Spreek je uitsluitend over nieuwe eengezinswoningen, gaat het over maar liefst 86 procent. In 55 procent kiest men alleen voor zonnepanelen. In 17 procent worden zonnepanelen gecombineerd met een warmtepomp. In 2 procent met een zonneboiler.
“Het aandeel hernieuwbare energie in nieuwbouw blijft toenemen. Zonnepanelen zijn de populairste keuze, omdat ze goedkoper én rendabeler geworden zijn”, geeft minister Lydia Peeters nog mee.
Bron: lydiapeeters.be

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply