Skip to main content

Wind- en zonne-energie zijn op de meeste plaatsen ter wereld de goedkoopste vorm van nieuwe elektriciteit. Dat blijkt uit een studie van Bloomberg New Energy Finance (BNEF).
Volgens de onderzoekers van BNEF zal er over 5 jaar een omslagpunt volgen waarop het duurder zal zijn om een bestaande kolen- of aardgascentrale te exploiteren dan om nieuwe wind- of zonneparken te bouwen.

Kanttekening

De bevindingen van Bloomberg sluiten aan bij de conclusies van het Internationaal Energie Agentschap, dat stelde dat zonne-energie het roer begint over te nemen van steenkool als goedkoopste vorm van elektriciteit.
De BNEF-onderzoekers plaatsen wel een kanttekening bij de opmars van duurzame energie. Er is namelijk een economische limiet voor de groei van wind- en zonne-energie. Volgens Chief Economist Seb Henbest zal elk land op een punt van verzadiging belanden, omdat de technologie niet langer de opwekkingskosten verlaagt in vergelijking met het exploiteren van de bestaande vloot voor thermische opwekking.

70 tot 80 procent

Die beperkingen suggereren volgens Henbest dat hernieuwbare-energiebronnen niet meer dan 70 tot 80 procent van de markt voor elektriciteitsopwekking zullen winnen, afhankelijk van de lokale omstandigheden. Zelfs in Europa, dat volgens Henbest een van de strengste beleidsmaatregelen heeft om hernieuwbare-energiebronnen aan te moedigen en fossiele brandstoffen te ontmoedigen, is het onwaarschijnlijk dat wind en zonne-energie 80 procent van het aanbod zullen overtreffen.
“Dat penetratieniveau is ver weg in vrijwel elke markt waar we naar kijken”, aldus Henbest in een presentatie waarin hij de eerste bevindingen van BNEF’s New Energy Outlook schetste die later deze maand verschijnt. “We zullen deze limieten niet snel bereiken en we kunnen deze limieten natuurlijk overschrijden.”

Steenkool meest inefficiënt

Bij de opwekking van elektriciteit schat BNEF dat steenkool een van de meest inefficiënte manieren is om elektriciteit te maken. Dit omdat 65 procent van de energie verloren gaat tijdens het verbranden van de brandstof. De energie die verloren gaat bij het opwekken van elektriciteit uit bijvoorbeeld windenergie is bijna 0.
Het resultaat is volgens BNEF dat als hernieuwbare-energiebronnen een groter aandeel in de energiemix krijgen er minder energie nodig zal zijn om dezelfde hoeveelheid elektriciteit op te wekken. “Als we hernieuwbare-energiebronnen gebruiken om elektriciteit op te wekken, vertaalt dit zich in misschien wel in een 2 tot 3 keer minder grote primaire energievoorziening.”
Bron: Solarmagazine.nl, 21 oktober 2020

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply