Skip to main content

Na verloop van tijd is het niet uitgesloten dat een aantal panelen van een zonnepaneleninstallatie vervangen dienen te worden. Ook kan u overgaan tot een uitbreiding van uw installatie. In beide gevallen heeft u een aantal verplichtingen.

Verhuis zonnepanelen
Defecte zonnepanelen mogen één op één vervangen worden, op voorwaarde dat het totale vermogen van de panelen niet toeneemt door de vervanging. De minimumsteun en de periode van steun blijven ongewijzigd. U dient de wijziging wel te melden via het online platform van uw netbeheerder.

Uitbreiding

Indien het vermogen van uw zonnepaneleninstallatie toeneemt, dient de opbrengst van het bijgekomen vermogen apart gemeten te worden. In dit geval spreekt men van een uitbreiding. De bijkomende panelen komen niet in aanmerking voor minimumsteun. Ook een uitbreiding van uw zonnepaneleninstallatie dient u te melden via het online platform van uw netbeheerder.
Uitbreiding met recht op groenestroomcertificaten
Indien u zonnepanelen bijplaatst dienen deze volledig gescheiden te zijn van de bestaande installatie(s). Verder heeft u een nieuwe meter nodig die de extra productie apart registreert. Tenslotte dient u ook steeds één of meerdere nieuwe omvormers te plaatsen. Laat zeker ook een nieuwe AREI-keuring uitvoeren en bezorg het verslag aan uw netbeheerder.
Uitbreiding zonder recht op groenestroomcertificaten
Hier is er geen verplichting om voor het bijkomend vermogen één of meerdere aparte omvormer(s) te plaatsten. Voor de uitbreiding dient er een nieuwe AREI-keuring te worden uitgevoerd. Het verslag dient u aan uw netbeheerder te bezorgen.

Overmacht

Indien u zonnepanelen dient te vervangen door brand- en/of stormschade is het vaak moeilijk om nog panelen van exact hetzelfde vermogen te vinden. Door technologische vooruitgang neemt het vermogen per paneel immers snel toe. Daarom mag bij vervanging in geval van overmacht het totale piekververmogen van de panelen met maximaal 10% toenemen. Er mogen geen panelen bijgeplaatst worden. Enkel de beschadigde panelen mogen vervangen worden. Ook dient men bewijs te kunnen leveren van de overmacht. Dit kan door het verslag van de branddeskundige, foto’s,…
Uiteraard dient u de vervanging aan uw netbeheerder te melden zodat deze het piekvermogen in zijn database kan aanpassen.
Bron: Infrax.be
 

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion 8 Comments

 • Tom Henskens schreef:

  Hallo
  Wat als ik mijn bestaande installatie (onder terugdraaiende teller) wens uit te breiden volgend jaar, verlies is dan mijn terugdraaiende teller?

 • Futech schreef:

  Beste Tom,
  Bedankt voor uw bericht.
  Neen, u behoudt het recht op uw terugdraaiende teller maar het is de AREI-keuringsdatum van de oudste installatie die geldt voor de 15 jaar terugdraaiende teller.
  Aarzel niet ons te contacteren bij eventuele bijkomende vragen of opmerkingen.
  Vriendelijke groet,
  Thomas Voets

 • Olivier Laer schreef:

  Hallo,
  Mijn huidige omvormer is overgedimensioneerd voor mijn panelen. Deze is voorzien om te kunnen uitbreiden.
  Wat als ik mijn bestaande installatie pas in 2021 uitbreidt met extra zonnepanelen waarbij geen extra omvormer dient geplaatst te worden ?
  Vallen de nieuwe panelen dan onder het nieuwe systeem? Of geldt voor deze extra panelen met zelfde omvormer ook de terugdraaiende teller ?
  Bedankt

 • Flurkie schreef:

  Beste als je enkel 5 panelen bijplaatst en nieuwe omvormer. Waarom moet je dan opnieuw laten keuren ? Ook als er geen enkele extra kabel of zekering is bijgekomen ? Dank

 • pascal schreef:

  Beste,
  wat als ik een nieuwe installatie plaats naast een bestaande (van 2010), heb ik dan recht op een terugdraaiende teller gedurende 15 jaar vanaf de plaatsing van de nieuwe installatie ?
  mvg

 • Bart schreef:

  Beste,
  ik heb een bestaande installatie van 5,1 op een omvormer van 5. Ik zou deze installatie graag uitbreiden met 2,5KW en de bestaande omvormer blijft dezelfde.
  Wat zijn mijn verplichtingen? Moet ik deze installatie terug laten goedkeuren? Ik behoud dus mijn terugdraaiende teller?
  Mvg

 • nicholas schreef:

  ik heb zelf panelen met micro omvormers op de panelen zelf , als ik mijn installatie uitbreid dan komen er omvormers bij aangezien elk paneel een omvormer heeft.
  behoud ik dan ook nog mijn terug draaiende teller ?

 • Tobias schreef:

  Ik heb mijn defecte zonnepanelen moeten vervangen en heb voor zonnepanelen met minder totaalvermogen gekozen. De omvormer is hetzelfde gebleven. Is dat een “belangrijke wijziging” welke maakt dat ik een nieuwe AREI keuring moet laten uitvoeren?

Leave a Reply