Skip to main content

Een zonnepaneleninstallatie is een investering, dat klopt. Maar als je kijkt naar de terugverdientijd valt die investering toch te nuanceren. Daarom leggen wij je alles uit wat je moet weten over de investering in een zonnepaneleninstallatie. 

De terugverdientijd is de tijd waarin je de kosten van een zonnepaneleninstallatie hebt terugverdiend door de besparingen op je energiefactuur. Allereerst is het belangrijk om te weten dat deze tijd afhankelijk is van verschillende factoren, en dus niet voor elke installatie hetzelfde is. Het is dus noodzakelijk dat je bij de berekening van de terugverdientijd let op je eigen specifieke situatie, de prijs van je installatie, je direct verbruik en de marktprijzen van elektriciteit. 

Jouw specifieke situatie

Nadat klanten een offerteaanvraag hebben gedaan, krijgen zij bezoek van een energieadviseur. Deze kijkt niet alleen naar de oriëntatie van je dak, maar ook hoeveel panelen je best kan plaatsen. Dat doet de energieadviseur door te kijken naar je jaarlijks verbruik en de grootte van je dak. 

De kost van je installatie 

Je terugverdientijd is vervolgens afhankelijk van de kostprijs van je installatie. Het idee is dat als je een duurdere installatie hebt, het uiteraard ook langer zal duren om deze terug te verdienen. Toch valt ook dit te nuanceren. Kies je bijvoorbeeld voor een installatie met meer panelen, dan zal deze duurder zijn, maar ook je opbrengst zal hoger liggen. Hierdoor zal je meer gaan besparen op je energiefactuur. Daarnaast worden de zonnepaneleninstallaties van Futech ook steeds uitgerust met een PIDbox. Dit toestel verhoogt het rendement van uw zonnepanelen, wat niet enkel zorgt voor een hogere opbrengst en een verlenging van de levensduur. 

Direct verbruik 

Hoe minder elektriciteit je van het net haalt, hoe minder je zal moeten betalen. Daarom is het belangrijk om je direct verbruik te maximaliseren. Hoe hoger je direct verbruik, hoe meer je jaarlijks zal besparen en hoe sneller je je investering zal terugverdienen. 

Energieprijzen 

Je terugverdientijd hangt ten slotte voor een groot stuk af van de energieprijzen. Als je gebruik maakt van de energie die je zonnepanelen hebben opgewekt, moet je minder elektriciteit van het net afhalen. Hierdoor bespaar je op je energiefactuur. Als de prijzen van elektriciteit dus hoog liggen, bespaar je meer op je energiefactuur. Dat wilt zeggen dat bij hoge energieprijzen – zoals nu – je werkelijke terugverdientijd lager zal liggen. Als de energieprijzen heel laag liggen zal je terugverdientijd dan ook hoger liggen. 

Bereken je terugverdientijd

Om een idee te krijgen van de terugverdientijd bij een Futech-installatie, kan je makkelijk gebruik maken van onze handige calculator. Hier beantwoord je eenvoudig enkele vragen, zoals de oriëntatie en helling van jouw dak, je jaarlijks gebruik en bewoners van je huis. Hierna krijg je een indicatie van je terugverdientijd. Let wel: in deze berekening wordt geen rekening gehouden met de marktprijzen van elektriciteit.