Skip to main content

Bij Futech plaatsen we zonnepanelen van Longi Solar bij onze klanten. Deze zonnepanelen zijn uit tier 1, maar hoe worden deze ingedeeld en wat is de uitstoot en kwaliteit van onze zonnepanelen? 

Hoe worden de zonnepanelen fabrikanten ingedeeld in tiers?

Fabrikanten van zonnepanelen kan je indelen in drie ‘tiers’. Deze heten tier 1, tier 2 en tier 3. Maar wij zijn de criteria om in een bepaalde tier terecht te komen en hoe zit het nu met onze panelen? We leggen het even uit. 

In dit geval is tier 1 de hoogste klasse en tier 3 de laagste. De indeling heeft niets met het paneel zelf te maken, maar eerder met hoe de fabrikant zijn panelen vervaardigt. 

Tier 3

We zullen bij de grootste brok beginnen. Met 90 procent van de markt zorgt tier 3 voornamelijk voor de productie van zonnepanelen. Menselijke handen produceren de panelen voornamelijk en solderen de panelen manueel. Er is geen investering in research en development en assemblage is de hoofdzaak, ze doen bijvoorbeeld geen nieuwe ontwikkelingen rond silicium cellen. Ze bestaan doorgaans één tot twee jaar.

Tier 2

Van de overige tien procent is acht ervan tier 2 fabrikant. Ze produceren al langer dan 2 jaar tot 5 jaar en investeren ook weinig tot niets in research en development. De productielijnen zijn deels geautomatiseerd, maar zijn zeer afhankelijk van menselijk werk. 

Tier 1

De top 2 procent is voor tier 1 en zij produceren meestal langer dan 5 jaar. Ze investeren zwaar in research en development en hebben een geavanceerde automatische productie. Ze zijn ook ‘vertically integrated’, dit wil zeggen dat ze het hele productieproces beheren. Van het ontwikkelen van de cellen tot het maken van de panelen, het gebeurt allemaal door het merk zelf. 

Longi Solar zonnepanelen

Wij bij Futech plaatsen de Longi Solar zonnepanelen. Deze zitten in de tier 1 categorie zoals hierboven beschreven. Maar hoeveel uitstoot is er om deze te maken? Wij opteren bij Futech voor panelen van 405 Wp bij de installatie. Deze stoten van wieg tot graf (dit wil zeggen dat zonnepanelen niet honderd procent recyclebaar zijn) 715,79 kilogram CO2 per kilowattpiek uit gedurende de hele levensduur. 

Omdat we bij Futech graag samenwerken met innoverende leveranciers, is de keuze voor Longi Solar logisch. Ze zijn een tier 1 fabrikant en investeren dus ook in de innovatie en verbetering van hun panelen. Graag nog meer technische specificaties? Vraag gerust een offerte aan en een van onze energie adviseurs komt graag bij u langs.