Skip to main content

Wanneer u voor zonnepanelen kiest, wenst u uiteraard een zo hoog mogelijke energieopbrengst te realiseren. Een belangrijke factor die het rendement van uw investering beïnvloedt is de helling en de oriëntatie van uw dak.
paneel op dak

Het spreekt voor zich dat het dak van uw woning bij voorkeur op het zuiden gericht is, bij voorkeur met een helling rond 35°. Maar ook eigenaars van daken die op het oosten of het westen zijn gericht of een helling hebben tussen 15° en 50°, kunnen nog overwegen om zonnepanelen te installeren. Zij hebben dan wel een iets lagere opbrengst en een langere terugverdientijd. Volgens ODE Vlaanderen leveren zonnepanelen in een ruime variatie van zuid-oost tot zuidwest en hellingen van 20 tot 60 graden toch nog 95 procent van het theoretisch maximum. En op platte daken is het mogelijk om de panelen pal op het zuiden te richten.
Stevigheid
Een normaal hellend dak moet bestand zijn tegen het gewicht van zonnepanelen want die wegen amper 10 kg per m². Bij een plat dak laat u dit best onderzoeken. Het is wel belangrijk om voor de installatie de toestand van uw dak te controleren. Als u achteraf uw zonnepanelen moet verwijderen vanwege een lek, zorgt dat voor extra kosten.
Isoleren?
Wie nog geen degelijke dakisolatie heeft, kiest eerst voor isolatie. Dakisolatie levert onmiddellijke energiewinst en er zijn nog wel premies en belastingsvermindering voorzien. “In Vlaanderen geldt een verplichting om het dak te isoleren als men zonnepanelen plaatst, maar sinds de schrapping van de groenestroomcertificaten is er geen koppeling meer, behalve voor de energielening”, zegt Roger Vanparys van Test Aankoop.
Bron: Het Belang Van Limburg, 10 februari 2017

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply