Skip to main content

Wie zonnepanelen heeft, mag zich deze week gelukkig prijzen: de combinatie van veel uren zon, heldere lucht en geen te hoge temperaturen is een ideale cocktail voor een hoog rendement.

“Het zijn gouden dagen voor eigenaars van zonnepanelen”, verkondigde Frank Deboosere gisteren tijdens zijn weerbericht. Wie zelf panelen op z’n dak heeft liggen, merkte misschien ook al op dat ze de voorbije tijd extra veel stroom opgeleverd hebben. De heldere lucht met intense zonneschijn en de niet al te hoge temperaturen zijn daarvoor verantwoordelijk.

In tegenstelling tot wat je zou denken, kunnen koelere lentedagen meer rendement opleveren dan warme zomerdagen. Dat komt omdat de elektrische geleiding in zonnecellen beter verloopt bij kou. Daarbij komt nog dat we met een daglengte van gemiddeld 15,5 uur in mei al bijna de 16,5 uur benaderen van de langste dag van het jaar, eind juni.

Kortom, een ideale combinatie van gunstige factoren voor véél elektriciteit. Precies daarom levert de maand mei doorgaans meer stroom op dan zomermaanden juni, juli of augustus.

Bron: Het Laatste Nieuws, 16 mei 2019

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply