Skip to main content

De Vlaamse overheid heeft zopas zijn Stroomvoorspeller voorgesteld. Met dit instrument kan de gebruiker in realtime zien hoeveel energie de Vlaamse zonnepanelen en windmolens op land produceren en hoeveel ze morgen zullen opbrengen. 
De Stroomvoorspeller koppelt gegevens van zonnepanelen en onshore windmolens aan weersinformatie. Zo schat hij in hoeveel stroom de zon en wind voor ons produceren. En hoeveel we in de nabije toekomst kunnen verwachten. De opbrengst wordt per uur en per dag weergegeven, zowel voor Vlaanderen en de provincies als voor elke gemeente. Net zoals bij een klassiek weerbericht geeft de stroomvoorspeller niet alleen voorspellingen, maar ook actuele waarnemingen en historische data.
Vlaams Energieminister Bart Tommelein: “Met de Stroomvoorspeller laten we onderbouwd en transparant zien wat zon en wind betekenen voor ons energiesysteem. Dat is belangrijk voor het draagvlak. We willen echter niet alleen sensibiliseren maar ook activeren: de voorspellingen kunnen elektriciteitsverbruikers stimuleren om op de meest productieve uren van de dag hun machines aan te zetten (zoals was-, droog- en vaatwasmachine) of elektrische voertuigen en op termijn hun thuisbatterij op te laden.”

Zon en wind zorgen voor meer dan 9% van elektriciteitsbehoefte in Vlaanderen

Het aandeel zonne-energie en windenergie wordt steeds belangrijker in onze elektriciteitsproductie. Omdat er elke maand zonnepanelen en windmolens bijkomen, is de stroomvoorspeller een graadmeter voor de energietransitie in Vlaanderen. “Vorig jaar zorgden onze eigen zonnepanelen en windturbines voor ongeveer 7,5% van alle elektriciteit die we in Vlaanderen nodig hebben. Het duurt echter minstens een half jaar vooraleer alle cijfers over onze groene energie verzameld en verwerkt zijn. De Stroomvoorspeller helpt ons korter op de bal spelen door sneller in te schatten hoe we er ondertussen voor staan”, legt Bart Tommelein uit. “Uit de data blijkt dat we de 9% overstijgen en het jaar is nog niet om. We zien ook dat onze zonnepanelen eind september al meer zonnestroom leverden dan in heel 2017.”
We krijgen bovendien zicht op hoeveel stroom er per dag en per gemeente verwacht wordt. “Dat we meteen kunnen afleiden welke gemeenten het voortouw nemen in onze energietransitie, is meer dan welkom. Wat onderlinge competitie kan onze energieomslag alleen versnellen”, besluit de energieminister.
Volg voortaan de voorspellingen en waarnemingen van de opbrengst van de zonnepanelen en onshore windmolens in uw gemeente, provincie en heel Vlaanderen op de voet op www.stroomvoorspeller.be .

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply