Skip to main content

Op woensdag 9 januari legde Vlaams Energieminister Lydia Peeters de eed af als Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie. Zij volgt tot de verkiezingen van mei Bart Tommelein op, die vandaag de burgemeesterssjerp in Oostende draagt.
Lydia Peeters krijgt meteen een delicaat energiedossier op haar bord. Elke Vlaamse woning krijgt op termijn een digitale energiemeter, maar het is nog niet duidelijk hoe de eigenaars van zonnepanelen hun rendement behouden als zij zo’n meter installeren.

Terugdraaiende teller

Wie vandaag zonnepanelen bezit, ziet zijn elektriciteitsteller terugdraaien als de zonnepanelen stroom op het net zetten. Als er ongeveer evenveel op het net wordt gezet als verbruikt, registreert de teller bijna niets en betalen de eigenaars weinig voor hun verbruik en de bijhorende taksen die het grootste deel van de elektriciteitsfactuur uitmaken. Bij een digitale meter worden de productie en het verbruik apart geregistreerd. De teller draait dus niet meer terug, waardoor de rendabiliteit van de investering in zonnepanelen in gevaar dreigt te komen.

Investering blijft rendabel

Peeters wil daarom zo snel mogelijk met de energieregulator aan tafel gaan zitten. “We hebben de transitie naar groene energie nodig. Als we de slimme meter uitrollen, moeten we de eigenaars van zonnepanelen de garantie kunnen geven dat hun investering rendabel blijft”, klinkt het.
“We moeten als overheid betrouwbaar zijn. Sinds men weet dat ik de nieuwe minister word, hebben al heel veel ongeruste burgers me over deze kwestie gecontacteerd. Die digitale meter moet er komen, maar niet ten koste van de investeringen in zonnepanelen.”
Bron: De Tijd, 9 januari 2019

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion One Comment

  • van gorp schreef:

    EERST ZIEN EN DAN GELOVEN.
    de politiek is de meest onbetrouwbare partner.
    in het beste geval ben je 4 jaar gerust.

Leave a Reply