Skip to main content

Vanaf 1 januari 2019 worden digitale meters geleidelijk aan overal in Vlaanderen geïnstalleerd, te beginnen bij (ver)bouwers, eigenaars van zonnepanelen en klanten met een budgetmeter.  Met de introductie van de digitale meter komt bij eigenaars van zonnepanelen het principe van de terugdraaiende teller op de helling te staan.

Terugdraaiende teller

Op bepaalde momenten verbruikt u niet alle elektriciteit die door uw zonnepanelen wordt opgewekt. Denk bijvoorbeeld maar aan een zonnig weekend waarin u niet thuis bent. In dit geval stroomt de overtollige elektriciteit naar het openbare net (= injectie).
Uiteraard is ook het omgekeerde mogelijk. ’s Nachts produceren uw zonnepanelen geen elektriciteit, maar verbruikt u wel als u bijvoorbeeld een licht aandoet of laat branden. In dit geval neemt u elektriciteit van het net af (= afname).
Elk jaar volgt er een eindafrekening. Belangrijk is dat u géén vergoeding ontvangt voor het ‘teveel’ aan elektriciteit dat u produceert. Indien u meer produceert dan verbruikt, wordt uw factuur opgemaakt alsof u niets verbruikt hebt. Uw meterstand op het moment van de opname is het nieuwe vertrekpunt. Met deze meterstand zal uw meterstand een jaar later vergeleken worden.

Compensatieregeling

Bij de introductie van de digitale meter vervalt het principe van de terugdraaiende teller. De Vlaamse regering garandeert echter dat iedere zonnepaneleninstallatie gedurende minstens 15 jaar zijn recht op de terugdraaiende teller zal behouden.
Slimme meter
Iedere zonnepaneleninstallatie blijft gedurende minstens 15 jaar zijn recht op een terugdraaiende teller behouden. Wie dat wil, krijgt echter de mogelijkheid om vervroegd over te stappen naar een nieuw compensatiesysteem, dat vanaf 2021 zal toegepast worden op alle nieuwe zonnepaneleninstallaties. Hoe dit compensatiesysteem er exact zal uitzien is momenteel nog niet geweten.

Vraag offerte zonnepanelen aan

Join the discussion 22 Comments

  • Schaekers Jean-Pierre schreef:

    -Als ik ’t goed begrijp heb ik recht om 15 jaar mijn terugdraaiende teller te behouden?
    -Als de terugdraaiende teller verdwijnt, verdwijnt dan ook ’t prosumententerief?

  • MARIO VAN BEECK schreef:

    Allemaal goed en wel maar ik had destijds een overeenkomst dat men mij 20 jaar GSC zou betalen en aan die voorwaarden heb ik beslist mijn zonnepanelen te plaatsen. Inmiddels uitgebreid met jullie pidbox.
    Mijn installatie is nu bijna 10 jaar oud. Ik ga de aanpassing niet aanvaarden voor de 20 jaar gepasseerd is. Het is mijn eigendom waarover ik zelf beslissingsrecht heb. Kan dit een probleem vormen ?
    Alvast bedankt voor uw antwoorden.

  • Futech schreef:

    Geachte heer Schaekers,
    Bedankt voor uw bericht.
    – U heeft inderdaad gedurende 15 jaar recht om het principe van de terugdraaiende teller toe te passen op uw eindafrekening
    – Het prosumententarief blijft in zijn huidige vorm minstens bestaan tot en met 2020. Nadien wordt het deze heffing mogelijks op een andere manier berekend dan vandaag het geval is.
    Aarzel niet ons te contacteren bij eventuele bijkomende vragen of opmerkingen.
    Met vriendelijke groet,
    Thomas Voets
    Marketing & Communicatie
    Futech

  • Futech schreef:

    Geachte heer Van Beeck,
    Bedankt voor uw bericht.
    De Vlaamse overheid zal u vermoedelijk verplichten om uw terugdraaiende teller te laten vervangen door een digitaal exemplaar. Indien u dit wenst te betwisten, raad ik u aan dit ten gepaste tijde met uw netbeheerder te bespreken.
    Aarzel niet ons te contacteren bij eventuele bijkomende vragen of opmerkingen.
    Met vriendelijke groet,
    Thomas Voets
    Marketing & Communicatie
    Futech

  • Vanrompay Ben schreef:

    Beste,
    u schrijft: “Iedere zonnepaneleninstallatie blijft gedurende minstens 15 jaar zijn recht op een terugdraaiende teller behouden.”
    Wat betekent dit?
    Wat houdt dit in de praktijk in?
    Behouden wij onze oude meter die terugdraait?
    Of hoe wordt het teveel aan stroomproductie verrekent?
    Vriendelijke groeten,
    Ben Vanrompay

  • Futech schreef:

    Geachte heer Vanrompay,
    Bedankt voor uw interessante vraag.
    Vanaf 1 januari 2019 start de uitrol van de digitale meters. Eigenaars van zonnepanelen komen als eersten aan de beurt. Vlaams Energieminister Tommelein heeft inderdaad aangekondigd dat u als eigenaar gedurende minstens 15 jaar uw recht op de terugdraaiende teller zult behouden. Hoe dit in de praktijk uitgewerkt zal worden is op dit moment ook voor ons nog niet helemaal duidelijk.
    Wij zullen u hoe dan ook blijven informeren via onze nieuwsbrieven en deze blogpagina.
    Met vriendelijke groet,
    Thomas Voets
    Marketing & Communicatie
    Futech

  • Timmermans Ludo schreef:

    Beste, Als ze een digitale meter komen plaatsen zouden wij dan geen voordeel kunnen halen met het plaatsen van battereien ,dan kunnen wij die terug gebruiken als de panelen geen energie leveren? Of ben ik verkeerd. Groetjes.

  • Marcus van camp schreef:

    Geachte. Een digitale meter weet toch perfect hoeveel kw je op het net zet met je zonnepanelen. Een gewone aftrek som maken, en je weet percies hoeveel je van het totaal aan opgenomen kw je moet betalen niet?

  • Cauwenberghs Eddy schreef:

    Op geen enkele vraag, of je 15 jaar de terugdraaiende teller kunt behouden geeft u een duidelijk antwoord?
    U schrijft enkel dat men gedurende 15 jaar recht heeft om het principe van de terugdraaiende teller toe te passen behoud op je eindeafrekening!
    Dat is heel wat anders.
    Dus kan men de terugdraaiende teller behouden of niet?

  • Futech schreef:

    Geachte heer,
    Bedankt voor uw bericht.
    Een antwoord op al uw vragen met betrekking tot de invoering van de digitale meter vindt u hier.
    Met betrekking tot de terugdraaiende teller vindt u op deze website volgende informatie terug:
    Iedere installatie blijft gedurende minstens 15 jaar zijn recht behouden op een terugdraaiende teller. Wie dat wil, kan echter vroeger overstappen naar een nieuw compensatiesysteem, dat vanaf 2021 zal ingevoerd worden voor alle nieuwe zonne-installaties.
    Op dit moment is het net als voor u ook voor ons even wachten op meer duidelijkheid omtrent deze compensatieregeling. Van zodra er hierover meer nieuws bekend is, zullen wij niet aarzelen u hierover te contacteren.
    Alvast bedankt voor uw begrip.
    Met vriendelijke groet,
    Thomas Voets
    Marketing & Communicatie
    Futech

  • Leo Winters schreef:

    De digitale teller is een vernuftig apparaat voor de overheid waarmede zij de burgers kunnen controleren. Het is sowieso een vangnet voor diegene die destijds hun zonnepanelen niet hebben aangegeven. De overheid aast nog op het innen van de prosumententaks en uiteraard de BTW en de mogelijke boetes.
    “Digitale meter is een geschenk uit de hemel voor de overheid.”

  • Engels schreef:

    Ik heb een electrische ‘vloerverwarmings’installatie.
    Daardoor heb ik een ‘middagnalading’ van 2 uren: 14.15 to16.15 uur.
    Dit benodig ik voor ook ’s avonds voldoende opwarming te hebben.
    Wordt er – met de digitale meting- ook rekening gehouden met deze ‘aan exclusief nachttarief ‘ oplaaduren gedurende de namiddag?
    Indien niet, kan ik dan de plaatsing weigeren?
    P.S. Ik ben een tevreden Pid-Box klant.

  • Erik De Decker schreef:

    De tekst van de website is blijkbaar aangepast, in tegenstelling tot vroegere beloftes:
    https://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/elektriciteit-aardgas-en-verwarming/de-digitale-energiemeter
    “Mensen die zonnepanelen hebben geïnstalleerd voor 31 december 2020 vallen voor 15 jaar in een compensatieregeling. Deze compensatieregeling houdt in dat het systeem van de terugdraaiende teller behouden blijft met uitzondering van de distributienettarieven.”
    Opnieuw worden eigenaars of toekomstige eigenaars van zonnepanelen in het zak gezet ?

  • Tino Schoeters schreef:

    men heeft bij mij thuis een aantal jaren geleden een slimme meter geplaatst, zogezegd als test-opstelling.
    Op dat moment was het mij dus totaal niet duidelijk (en werd ook niet uitgelegd) dat mijn teller niet zou terugdraaien (ik heb ook zonnepanelen).
    Waar kan ik nu terecht voor eventuele compensatie? En eventueel recuperatie van prosumententarief (waar kan ik dat nagaan of dit al betaald is)?
    Dank voor de info

  • Aernouts Jos schreef:

    Best mogelijk dat de teller terugdraait hoor. Schrijf je tellerstand om 10u en om 14u eens op bij een zonnige dag.

  • Kees van Limpt schreef:

    Volksverlakkerij

  • U kan mij met geen enkel argument overtuigen dat het niet mogelijk zou zijn een digitale meter te ontwikkelen, dit is een software ingreepje van niets, die wél kan terugdraaien. Als tweedehands autoverkopers met een simpel programmaatje de digitale km stand van een auto kunnen voor of achteruit draaien dan zal een firma die deze digitale meters produceert en ontwikkeld dat ook wel kunnen. Anders kan ik de “slimme digitale meter” bezwaarlijk slim of intelligent noemen maar eerder een domme meter. Dit is gewoon een kwestie van goede wil en politieke wil.

  • Ruben schreef:

    Wat een zever. Alsof een digitale meter niet kan aftellen. Je moet mij niet doen geloven dat dit praktisch niet mogelijk is. Men probeert de “domme belg” er van te overtuigen dat dit echter zo is om van de gelegenheid gebruik te maken munt uit een ander zen investering te slaan.

  • Jerry Bisschops schreef:

    Beste,ik heb destijds zonnepanelen geplaatst.de politiek hamerde er op,het voor het milieu te doen.nu jaren later heeft men mij al een paar keer in de zak gezeten,en nu komen ze met de slimme meter,en al weer zitten ze me in de zak.die slimme meter draaid niet terug,wat als s’nachts mijn airco aanstaat,draaid die meter op,overdag draaid die meter niet terug wat ik s’avonds verbruikt heb.wat ik bij de gewone stroommeter wel heb,het was een nul operatie.wat betekend dat,dat ik weer meer stroom moet betalen dat kan toch niet.voor mij geen slimmemeter.
    Ps:kan men die slimmemeter weigeren??
    Graag een antwoord
    Jerry.bisschops@hotmail.com

  • Stef Vermorgen schreef:

    Vanaf wanneer geldt het recht op 15 jaar terugdraaiende teller ? Vanaf de datum van plaatsing van de zonnepaneelinstallatie (bvb. 2009) of vanaf de datum van de mogelijke installatie van de digitale meter (bvb 2019). In het eerste geval heeft men in feite nog maar vijf jaar recht op terugdraaiende teller i.p.v. vijftien.

  • Thomas schreef:

    Het is wel degelijk vanaf datum van installatie/ eerste ingebruikname. Iedereen die al 10-15 jaar zonnepanelen heeft is gejost… Bij mij komt hij er niet, ik weiger.

  • davis wilfred schreef:

    Hoe mijn credit score werd hersteld Mijn naam is Andrew McCary uit West Sacramento, CA, ik wil mijn oprechte dank betuigen aan ST.JAMES PLACE WEALTH MANAGEMENT voor het helpen herstellen van mijn credit score en mijn uitstervende bedrijf door mij een hypotheek van $ 50.000 na afgewezen door mijn bank en andere financiële instellingen die ik heb bezocht. Ik raad iedereen aan die behoefte heeft aan financiële hulp bij anderen om niet in de verkeerde handen te vallen tijdens het zoeken naar een aansprakelijke hypotheek om via e-mail contact op te nemen met dit bedrijf: Agent: Davis wilfred
    E-mail: daviswilfred18@gmail.com
    Vriendelijke groeten.

Leave a Reply