Skip to main content

Eigenaars van zonnepanelen die meer elektriciteit produceren dan verbruiken, krijgen vanaf 2018 een vergoeding voor de extra elektriciteit die ze op het net zetten. Vandaag is dat niet het geval. Bij overproductie wordt het aantal geproduceerde kWh eenmaal per jaar gewoon opnieuw op nul gezet. Dat zegt Vlaams parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) op basis van een vraag aan minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld).
Volgens Gryffroy komt er aan dat “op nul zetten” een einde vanaf 2018. Dat heeft te maken met nieuwe marktregels. “De nieuwe regels maken het dan immers mogelijk om de overproductie te identificeren per aansluitingspunt, waardoor deze ook gemakkelijker toegekend kan worden aan elke prosument”, aldus Gryffroy. Vanaf 2018 zullen prosumenten bijgevolg een vergoeding krijgen voor de structurele overproductie van hun zonnepanelen.
Gryffroy: “Vandaag zien we dat gezinnen met overproductie aan zonne-energie hun verbruik proberen te verhogen opdat op het einde van elk afrekeningsjaar productie en consumptie zo veel mogelijk zouden overeenstemmen. Gezinnen met overproductie beginnen bijvoorbeeld elektrisch te verwarmen, terwijl dit zeker niet de meest efficiënte manier is om te verwarmen. Die gezinnen hebben ook geen enkele stimulans om rationeel met hun elektriciteitsverbruik om te gaan.”
Door prosumenten de kans te geven hun overproductie te laten verkopen zou dat soort vormen van verspilling tot het verleden moeten gaan behoren, zo hoopt Gryffroy.
Bron: Het Laatste Nieuws

Join the discussion One Comment

 • Rosita Doens schreef:

  Mn,
  Ik woon alleen en huur een huis met zonnepanelen,Mijn huisbaas int het geld van de groen certivikaten,ik moet hem ieder keer per 800 doorgeven.Mijn vraag naar hem was moet ik kosten erop betalen hij zei neen geen kosten,omdat het voor mij niet interessant was.
  Nu krijg ik mijn afrekening,geen verbruik,de meter die ver teruggedraaid was niet uitbetaalt,maar wel een rekening van 376,13+btw.aan kosten.Ik moet de kosten betalen de huisbaas niet.
  Is dat normaal,ook voor de gas enorme kosten erbij voor groene gas en en milieu.
  Mijn vraag is moet ik alleen die kosten dragen en de huisbaas niet.

Leave a Reply