Skip to main content

Sinds 1 juli 2015 is voor particuliere gebruikers van zonnepanelen het zogenaamde prosumententarief van kracht. Dit houdt in dat eigenaars van zonnepanelen met een vermogen ≤ 10 kW met terugdraaiende teller, de zogenaamde ‘prosumenten’, een vergoeding dienen te betalen voor hun werkelijke afname van het elektriciteitsnet.
Het tarief verschilt van netgebied tot netgebied en is afhankelijk van het maximale AC-vermogen van de omvormer(s) van de installatie. Hoe groter het vermogen, hoe meer u betaalt voor het gebruik van het distributienet. De VREG beschouwt het maximale AC-vermogen als de beste indicator voor de maximale impact die uw installatie op de werking van het net kan hebben.
Om te weten hoeveel u moet betalen vermenigvuldigt u het maximale AC-vermogen van uw omvormer(s) met het bedrag dat geldt voor uw netgebied, dat u in onderstaande tabel (geldend van 1 januari tot en met 31 december 2017) terug kan vinden.
Veronderstel dat het maximaal vermogen van uw omvormer 2,9 kVA bedraagt in Inter-Energa gebied, dan betaalt u op jaarbasis een prosumententarief van 2,9 kVA x89,87 euro = 260,62 euro (incl. btw).
Weet u niet wie uw netbeheerder is? Maak dan gebruik van deze handige tool .
prosumententarief-2017

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion 5 Comments

 • Steven schreef:

  Wat betaald men dan als je een installatie hebt van 10,5kw?

 • admin schreef:

  Geachte heer,
  Bedankt voor uw bericht. Om dit te berekenen verwijs ik u graag door naar onze tool waarmee u uw bijdrage aan het prosumentarief kan berekenen. Door in deze tool uw postcode in te geven komt u te weten wat uw jaarlijkse bijdrage aan het prosumententarief. Let op: u dient deze waarde te vermenigvuldigen met het vermogen van uw omvormer (en dus niet van uw zonnepanelen), uitgedrukt in kVA of kW.
  Aarzel niet me te contacteren bij eventuele bijkomende vragen of opmerkingen
  Vriendelijke groet,
  Thomas Voets
  Marketing- en communicatieverantwoordelijke
  Futech

 • nicole schreef:

  ik heb berekend wat ik zal moeten betalen.
  word dit bedrag gespreid over het ganse jaar of word dit apart gefactureerd?

 • Van Beeck Mario schreef:

  Geachte, rendementen van zonnepanelen dalen in de tijd waarbij het een schande is dat consumenten 2 X de dupe zijn. 1/ contractbreuk vanwege de overheid vermits contract met vreg destijds geen prosumententarief omvatte (particulieren hebben geïnvesteerd op basis van toenmalig contract)
  2/ alle consumenten betalen teveel omdat teoretisch rendement en rendement in praktijk verschillen
  Een pure schande ! Ja ! pure diefstal. En dan goed weten dat het energieverbruik nog zal stijgen in de toekomst en waarbij men gezinnen vraagt te investeren.

 • admin schreef:

  Geachte,
  Bedankt voor uw bericht.
  De aanrekening van het prosumententarief gaat via de factuur van uw energieleverancier (ofwel via de voorschotfactuur ofwel via de jaarafrekening). Meer informatie vindt u hier.
  Aarzel niet me te contacteren bij eventuele bijkomende vragen of opmerkingen
  Vriendelijke groet,
  Thomas Voets
  Marketing- en communicatieverantwoordelijke
  Futech

Leave a Reply