Skip to main content

Synergrid heeft beslist een lijst bekend gemaakt van omvormers waarvoor het schijnbaar vermogen aangepast zal worden of de homologatie geschrapt zal worden in het kader van een correctieve actie.

 

In het totaal zal het schijnbaar vermogen van 189 omvormers van 17 verschillende fabrikanten aangepast worden. Hierbij zijn er 36 omvormers waarvan de impact relatief groter kan zijn, omdat de grenzen van 5 kVA monofasig, 10 kVA driefasig en 30 kVA driefasig hierdoor overschreden worden.

 

De C10/26-lijst met deze omvormer kan u raadplegen via deze link.

Wanneer de fabrikant nog geen documentatie bezorgde aan Synergrid of zijn documentatie nog niet verwerkt werd, ziet u een rode opmerking in kolom AE met het verwachte schijnbaar vermogen na correctie.

 

Wanneer de fabrikant al de nodige documentatie bezorgde aan Synergrid, staat het oude schijnbaar vermogen in kolom AE en is de lijn opnieuw wit gemaakt.

 

Impact correctieve actie

Deze 189 omvormers kunnen nog tot en met 15/9/2023 gekeurd en/of aangemeld worden met hun huidig schijnbaar vermogen, om installateurs en groothandels toe te laten hun stock nog te installeren. 

Voor de toestellen waarvoor de fabrikant tegen 15/5/2023 de nodige documentatie bezorgt aan Synergrid, zal voor deze omvormers na 15/9/2023 het aangepaste schijnbaar vermogen (kVA) gelden wanneer de fabrikant de nodige documentatie bezorgde aan Synergrid.

Wanneer uw fabrikant dit niet deed, zal de homologatie vervallen en mag de omvormer niet meer geplaatst worden in België. De fabrikant kan dan eventueel wel nog een nieuwe aanvraag lanceren om de omvormer opnieuw te homologeren met een aangepast schijnbaar vermogen (kVA), maar de doorlooptijd van een nieuw en correct ingevuld dossier bedraagt momenteel minimaal 2 maand.

Bron: Nieuwsflits PV Vlaanderen, 17 april 2023