Skip to main content

Op vrijdag 10 september keurde de Vlaamse Regering de eerder aangekondigde retroactieve investeringspremies voor warmtepompen, microwarmte-krachtinstallaties en kleine windmolens goed. Dat gebeurde op voorstel van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.
Dat initiatief werd genomen na het wegvallen van de terugdraaiende teller door het arrest van het Grondwettelijk Hof. Voor gezinnen met een warmtepomp was dat immers een nog grotere tegenslag. Wie aan de voorwaarden voldoet en over een digitale meter beschikt, kan vanaf 1 oktober 2021 via de website van Fluvius een aanvraag indienen.

Vanaf 1 oktober 2021 retroactieve investeringspremie voor warmtepompen

Wie aan de voorwaarden voldoet en al over een digitale meter beschikt, kan de retroactieve premie van 1163 euro van 1 oktober 2021 tot en met 31 maart 2022 aanvragen.
Wie nu nog een klassieke (Ferraris)meter heeft, kan de premie tot zes maanden na de plaatsing van de digitale meter aanvragen (en uiterlijk op 31 december 2025).

Belangrijk:
  • De retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen vraagt u afzonderlijk van de retroactieve investeringspremie voor de warmtepomp aan, via de website van Fluvius. Dat kan nog tot en met 18 januari 2022 voor wie al over een digitale meter beschikt.Als u nu nog over een klassieke (Ferraris)meter beschikt, moet de aanvraag binnen de zes maanden na de plaatsing van de digitale meter (uiterlijk op 31 december 2025) gebeuren.
  • De bijkomende retroactieve investeringspremie geldt enkel voor warmtepompen die instaan voor de hoofdverwarming van een gebouw en niet voor bijvoorbeeld warmtepompboilers, zwembadverwarming of voor warmtepompen die enkel voor koeling instaan. Lees alle voorwaarden.

Eigenaars van warmtepompen komen ook in aanmerking voor een premie ‘sturing elektrische warmte’

Door het wegvallen van de terugdraaiende teller en het afbouwen van het uitsluitend nachttarief, kan het voor eigenaars van een warmtepomp of elektrische verwarming voordelig zijn om het gebruik van de apparaten zoveel mogelijk te sturen naar de juiste (goedkoopste) momenten van de dag.
Een apparaat voor automatische sturing beslist zelf – met behoud van uw comfort – wanneer een toestel wordt ingeschakeld. Zo een systeem maakt optimaal gebruik van uw zonnestroom, kan pieken in uw stroomgebruik verlagen (wat nuttig is voor het beperken van het aangekondigde capaciteitstarief) en kan ervoor zorgen dat u zoveel mogelijk voordeel haalt uit een dynamisch elektriciteitscontract.
De premie bedraagt 50% van het factuurbedrag voor het sturingsapparaat met een maximum van 400 euro. Ook deze premie kan men aanvragen bij Fluvius.
Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply