Skip to main content

CIRCUSOL sprak met Ismaël Ben-Al-Lal, CEO van Futech, over de voordelen van de integratie van gebruikte (‘second-life’) producten in de zonnepanelenindustrie. Als lid van het CIRCUSOL Consortium is Futech betrokken bij de realisatie van twee circulaire demonstratieprojecten op de cohousing Waasland site en de Cloverleaf  site.
“Op basis van testen die we hebben uitgevoerd als onderdeel van het Circusol project, hebben we kunnen vaststellen dat second-life producten een zeer hoge kwaliteitsscore hebben”, legt Ismaël uit. “Dit is zeker het geval voor gebruikte batterijen van elektrische voertuigen, aangezien deze producten moeten voldoen aan de standaarden van de automobielindustrie. Technisch gezien zijn deze batterijen perfect geschikt voor hergebruik in stationaire applicaties. Gewicht en volume zijn bijvoorbeeld geen limitatieve factoren.”
Het economische aspect stelt ons wel voor een aantal grote uitdagingen. “Voor second-life batterijsystemen ziet de toekomst er zowel op technisch als economisch vlak goed uit. Gebruikte batterijen afkomstig uit elektrische wagens hebben immers een veel lagere investeringskost dan nieuwe stationaire batterijsystemen voor zonnepanelenprojecten.”

Stimulans voor hergebruik

“De markt voor zonnepanelen is dan weer erg prijsgedreven”, weet Ismaël. “Door de dalende prijzen is het een grote uitdaging om gebruikte zonnepanelen op een winstgevende manier te installeren. Als we enkel rekening houden met het technische aspect, kunnen second-life zonnepanelen perfect geïntegreerd worden in de markt. Daarom zouden we misschien wel eens afstand moeten durven nemen van de bestaande economische modellen en nadenken over een stimulans die het hergebruik van zonnepanelen stimuleert ten koste van recyclage.”
“Een ander veelbelovend aspect is het voorbeeld van cohousing Waasland waar de bewoners, op basis van hun ecologische overtuigingen, de voorkeur uitspraken voor een zonnepaneleninstallatie met gebruikte panelen. Laten we hopen dat hun voorbeeld door vele anderen gevolgd zal worden!”, besluit de CEO van Futech.
Bron: Circusol.eu, 29 april 2020

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply