Skip to main content

De Vlaamse regering heeft de regeling voor energiepremies vereenvoudigd. Vanaf 2017 trekt Vlaanderen vooral de kaart van de totaalrenovatie. Energieminister Bart Tommelein en Frank Vanbrabant, CEO van Infrax, leggen op Kanaal Z uit wat er precies gaat veranderen.
Tommelein
“Met betrekking tot energiepremies gaan we steeds meer inzetten op totaalrenovaties”, legt Tommelein uit. “Verder zullen we de energieleningen van de Vlaamse Overheid langer laten lopen en hogere bedragen toekennen. Ook moet het voor iedereen mogelijk zijn om de totale renovatie van zijn/haar woning aan te pakken. Tenslotte worden er ook bijkomende maatregelen gekomen met betrekking tot het E-peil. Wanneer men bij een ‘vernieuwbouw’ een lager E-peil dan E90 realiseert, krijgt men een vermindering van de onroerende voorheffing. Bij een E-peil lager dan E40 vindt er zelfs een schrapping van de onroerende voorheffing plaats.”
Verder zal de Vlaamse Overheid van zeer dichtbij opvolgen wat er in de markt van de hernieuwbare energie gebeurt.”In de toekomst zullen we subsidies toekennen om bepaalde systemen op te starten. Wanneer deze systemen rendabel zijn geworden is het niet meer nodig om hen te subsidiëren omdat ze dan aantrekkelijk genoeg zijn”, besluit Tommelein.
Welke concrete veranderingen zullen er in 2017 plaats vinden? Aan het woord is Frank Vanbrabant, CEO van Infrax.
Vereenvoudiging
“Allereerst is het huidige premiesysteem te ingewikkeld. Het nieuwe systeem zal eenvoudiger worden”, zegt Frank Vanbrabant. “Zo bestonden er maar liefst zes premies voor dakisolatie. Dat zijn er nu nog slechts twee.”
Totaalrenovatie
“Ook zullen we sterker inzetten op ’totaalrenovatie’. Er zullen minder individuele subsidies worden toegekend voor bijvoorbeeld het isoleren van het dak. De individuele premies zullen steeds meer plaats ruimen voor een totale renovatiebonus. Op deze manier wordt het ook veel efficiënter om bijvoorbeeld ook de vloer en de ramen aan te pakken.”
Kwetsbare groepen
“Tenslotte zal er meer aandacht worden gegeven aan kwetsbare groepen zodat zij steeds meer energiezuinig kunnen verbouwen. Momenteel doet deze groep nog te weinig beroep op de bestaande premies. Ook kwetsbare huurders zullen geholpen worden om energiezuinig te verbouwen”, besluit Vanbrabant.

Bron: Z-Energy Kanaal Z – Infrax
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief  

Leave a Reply