Skip to main content

Op 1 januari 2019 gaat de uitrol van de digitale meters in Vlaanderen van start. Tegen 2022 moet volgens De Morgen één gezin op drie een exemplaar in huis hebben, waaronder de eigenaars van de zonnepanelen.
Een vrees bij eigenaars van zonnepanelen is dat zij na de plaatsing van een digitale meter niet langer zullen kunnen genieten van het compensatiemechanisme van de terugdraaiende teller.

Slimme meter

Recht op compensatie

De netbeheerders spreken dit echter tegen. Volgens hen zal de omschakeling naar de digitale meter het principe van de wettelijk voorziene compensatie en dus het rendement van uw zonnepanelen niet aantasten. Ook zonder terugdraaiende teller behoudt u immers het recht op compensatie.

Bidirectionele meter

Dit blijkt ook uit een proefproject dat momenteel in Brussel loopt met een bidirectionele meter. Bij een dergelijke meter wordt het verbruik van energie en de hoeveelheid die u opnieuw injecteert in het net apart gemeten. De compensatie wordt berekend door de hoeveelheid teruggegeven energie af te trekken van de verbruikte energie. Naar verluidt zal deze compensatie in 2020 verdwijnen, hetgeen gecompenseerd zal worden door een verhoogd aantal groenestroomcertificaten.
De slimme meter werkt volgens hetzelfde principe als de bidirectionele meter in Brussel: hij telt afzonderlijk de verbruikte energie en de energie die u weer in het net injecteert. Op basis van het verschil tussen beide waarden wordt uw energiefactuur berekend. Zowel de berekening van het verschil als het doorgeven aan uw energieleverancier gebeurt automatisch.
Bron: De Morgen, 27 juni 2018

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion 5 Comments

 • Jerry Herman schreef:

  Allemaal goed en wel, maar wat als ik meer op het net injecteer dan dat ik heb verbruikt? Krijg ik dan geld terug?

 • Ekelmans schreef:

  Het verschil tussen beide waarden kan de klant zelf niet uitlezen weliswaar. Men kan u energie laten betalen die u niet hebt verbruikt, de digatele meters zijn een doorn in het oog voor bezitters van zonnepanelen.

 • Leo Winters schreef:

  Ivm. plaatsing digitale meters bij zonnepaneelgebruikers ;
  De volgende belofte lijkt mij erg zinvol in uw verhaal .
  :” Ook zonder terugdraaiende teller behoudt u immers het recht op compensatie.”!
  Toch twijfelen wij aan de geloofwaardigheid van deze belofte !
  Hoe gaat het aflopen met de onterechte prosumententaks ?
  Wat komt er hier voor in de plaats ?
  Gaarne commentaar !

 • Marc Van den Eynde schreef:

  Ik vermoed dat de consument toch weer zal gaan betalen.
  Er zal waarschijnlijk een prijsverschil zijn, opgenomen stroom van het net zal meer kosten dan de geleverde stroom.
  digitale meter is ook veel nauwkeuriger (gevoeliger) nu worden kleine verbruikers niet gemeten bv laders van gsm. (mechanisch telwerk)

 • Paul schreef:

  Waarom wordt er geen concreet rekenvoorbeeld gemaakt voor een kleine en een grotere installatie .
  Er zullen toch wel genoeg gegevens beschikbaar zijn.

Leave a Reply