Skip to main content

2021 wordt een uitdagend jaar voor de Vlaamse PV-markt, volgens Techlink. “Het vertrouwen moet worden hersteld met eenduidig beleid, systeemoplossingen vergen nieuwe kwaliteiten van installateurs en consumenten.”

Dat het pandemische 2020 geen gemakkelijk jaar was voor de technische sector in Vlaanderen is helder. Toch kijkt Jan Caerels, manager Technology & Innovation bij sectororganisatie Techlink, niet ontevreden terug.

Zwaard van Damocles

“Veel bedrijven pasten zich snel aan, bijvoorbeeld op het gebied van coronaproof werken. Dat is een knappe prestatie. Bovendien was er gewoonweg veel werk, zeker in de installatiesector. Die workload wordt voor een belangrijk deel gedreven door verduurzaming. In de zonne-energie zagen we daarbij in de residentiële markt een rush naar 31 december. De vraag was enorm: consumenten die na die datum een zonnepaneleninstallatie aan zouden sluiten, zouden immers niet meer kunnen profiteren van de terugdraaiende teller. Nu dienaangaande het Zwaard van Damocles is gevallen, iets waarvoor Techlink in 2020 meermaals waarschuwde, zijn we echter exact beland in de situatie waarin we niet willen zitten.”

Vertrouwen

Het Grondwettelijk Hof vernietigde op 14 januari 2021 het recht voor Vlaamse eigenaren van zonnepanelen om 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller te behouden. Ondanks het feit dat de overheid snel reageerde met een compensatieregeling is het verwachte kwaad geschied, volgens Caerels. “Het moet afgelopen zijn met dit soort fratsen. Het is mooi dat het zo hard gaat in de zonne-energie, crisis of niet. Maar vertrouwen is key om de grote uitdagingen rond verduurzaming te realiseren. Continuïteit en duidelijkheid in beleid zijn daarvoor essentieel. Het vormt het fundament voor investeringsbeslissingen van bedrijven en consumenten. Het is dan ook frustrerend dat het voor de overheid weer eens moeilijk bleek om aan die basisvoorwaarden te voldoen.”

Systeemaanpak

Ondanks de groei in de residentiële zonne-energiemarkt noemt Caerels 2021 een jaar van uitdagingen. Allereerst ligt er de overduidelijke opgave, niet in het minst voor de beleidsmakers, voor herstel van vertrouwen. Daarnaast vergt het versnellen van de energietransitie inspanningen van zowel de installatiebranche als de consument.
“Zonnepanelen op je dak leggen blijft een betere investering dan je geld op de bank zetten. Maar verduurzaming van woningen wordt complexer. Technologische ontwikkeling en veranderende businessmodellen vereisen meer aandacht voor een overkoepelende “systeem”-aanpak. Denk hierbij maar aan de uitdaging om warmtepompen, (thermische) opslag, elektrische vervoermiddelen en zonnepanelen te combineren. Daar ligt zeker een opgave voor installateurs, maar onder andere ook een uitdaging op het vlak van  informatie naar en gedragsverandering van huishoudens. Het vraagt dus om kennis van alle stakeholders.”
Bron: Solarmagazine.nl, 8 februari 2021

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion 2 Comments

  • Philippe schreef:

    Hoe wil men toch meer hernieuwbare energie door de bevolking laten plaatsen, met de huidige maatregelen zal men algemeen in de wintermaanden terug overschakelen op mazout, gas, pellet of houtkachel, deze energie opwekkers zijn meer dan de helft goedkoper in gebruik en het volgende probleem om milieuvriendelijk gebruik te fnuiken is reeds in de maak! Volgend jaar komt daar nog eens het capaciteitstarief bovenop. Als de warmtepomp draait kun je geen eten meer koken of je betaald nog veel meer voor je elektriciteit, ipv de 2,5kw/kwartier als leidraad te houden zou dit minsten moeten verhoogd worden naar 4 à 5kw/kwartier, zeker nu ze de verplaatsingsmarkt volledig willen elektrificeren ,
    Doordat de maatschappijen de laatste 5 decennia nagelaten hebben stelselmatig de bedrading te verzwaren, hebben ze een probleem ontwikkeld waar de gebruikers nu extra voor moeten betalen, deze tekorten zijn ontstaan door deze gelden te gebruiken om mandaten, bestuurszetels en aandeelhouders te vriend te houden.
    Wil men iedereen dezelfde richting laten uitkijken zal aan de opgenoemde punten moeten gewerkt worden en niet de bevolking er voor laten opdraaien en eerst orde op zaken moeten stellen!

  • Jimmy schreef:

    Wat gaan we doen met de VREG?
    die mannen proberen iedereen die wil investeren in zonnepanelen te pesten,
    dit kan geen toeval meer zijn, eerst de regering terugfluiten bij de rechtbank,
    en nu proberen om het laatste investeerders weg te pesten door verwarring te zaaien,
    dit maakt de markt kapot, iedereen stopt met investeren in nieuwe toepassingen.
    Heren van de Vreg, kom zelf met oplossingen om het net stabiel te houden en laat ons met rust,
    op deze wijze komen we geen meter verder met de uitbouw van zonne en windenergie!
    Weg met de VREG

Leave a Reply