Skip to main content

“Een slechte installatie kan ertoe leiden dat de zonnepanelen niet optimaal renderen, en dat is zonde. Uit onze peilingen blijkt dat vier op de tien installaties in België ondermaats presteren.”
Ilumen ontwikkelde daarom de PID-box. Dat apparaat herstelt aangetaste zonnepanelen en kan volgens onafhankelijke testbureaus een regeneratie van 98 procent teweegbrengen.
Het is een wereldprimeur. “Het verlies aan rendement staat bekend als PID of Potential Induced Degradation”, legt hij uit. “Door onder andere een gebrek aan aarding van de zonnepanelen treedt er een verzwakking op in bepaalde interne contacten. Dat versnelt de degradatie: na twee à drie jaar halen ze vaak nog slechts 20 tot 50 procent van het beloofde rendement. In de beginfase is die afwijking moeilijk te detecteren, maar ze kan wel ernstige gevolgen hebben op langere termijn.”
Het toestel wordt tussen de panelen en de omvormer geïnstalleerd. ’s Nachts, wanneer de panelen niet actief zijn, herstelt de box de aangetaste zonnecellen door er een sterke elektrische lading door te sturen. Daardoor stijgt hun werking na veertig dagen opnieuw tot 98 procent van het oorspronkelijke niveau. Bovendien beschermt het apparaat de installatie tegen toekomstig rendementsverlies en kan het geïntegreerd worden in elke installatie, ongeacht het merk van de panelen en de omvormer. Het extra verbruik vertegenwoordigt amper 1 procent van de meeropbrengst aan energie.
Ilumen testte de technologie uit bij een aantal grote zonne-energieproducenten, waaronder Enpower, SunEdison, Sunthing, Omron en JA Solar in China. Vandaag staat de PID-box volledig op punt, en is het toestel inzetbaar voor zowel particuliere als professionele toepassingen.  (RVE)
Bron : http://trends.knack.be/

Leave a Reply