Skip to main content

De KU Leuven heeft de eerste aardappelen die geteeld zijn onder een zonnepark geoogst. Volgens de universiteit zijn zonnepanelen boven landbouwgrond de toekomst, omdat landbouwgrond simpelweg kostbaar is.
De aardappelen werden gerooid in het West-Vlaamse Beernem. De proef met aardappelen onder zonnepanelen zijn het begin van een groot onderzoeksproject, waarbij de Boerenbond en partijen uit de energiesector samenwerken met de universiteit van Leuven. Het idee van landbouw onder zonneparken wordt Agrivoltaics genoemd en belooft volgens de onderzoekers een revolutie in de landbouw te worden.

Elektriciteit is financeel aantrekkelijker

“Elektriciteit produceren is financieel gezien interessanter dan gewassen kweken”, zegt professor Bio-ingenieurswetenschappen Bram van de Poel tegen vilt.be. “Er moet echter ook eten geproduceerd worden. Daarom is het niet de bedoeling om de oogst op te offeren aan energie. De gewassen onder zonnepanelen moeten rendabel blijven”, vervolgt van de Poel. De verwachtingen zijn dat het productieverlies tot maximaal 20% beperkt blijft. Die 20% wordt vervolgens gecompenseerd door de productie van energie.
De onderzoekers van de KU Leuven onderzoeken hoe de combinatie van gewassenteelt en zonnepanelen het meest efficiënt vormgegeven kan worden. Middels een computerprogramma wordt geprobeerd de optimale opstelling van de panelen te berekenen. Een belangrijke vereiste voor de combinatie is dat de panelen hoog boven het gewas staan, zodat er voldoende licht bij de planten komt.

Combinatie met grote machines lastig

Gewassen die al onder beschutting geteeld worden, bieden de meeste kansen. Dat zijn bijvoorbeeld aardbeien en andere fruitgewassen. Fruit moet toch al beschermd worden tegen zonnebrand of hagelstormen, en daar kunnen de zonnepanelen dan bij helpen. Ook voor de teelt van sla en spinazie zien de onderzoekers mogelijkheden. Zonnepanelen kunnen onder warme, droge omstandigheden ervoor zorgen dat er minder verdamping is; ze bieden zo een nieuwe vorm van klimaatcontrole. In hoeverre de grootschalige teelt van aardappelen onder een zonnepark werkelijk toekomst heeft, is de vraag. Met grote machines die onder de zonnepanelen hun werk moeten doen, is dit niet eenvoudig te realiseren.
Bronnen: vilt.be en boerenbusiness.nl

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply