Skip to main content

Het vermogen van zonnepanelen wordt vaak uitgedrukt op installatieniveau. Maar hoeveel brengen mijn zonnepanelen op per vierkante meter?
Het piekvermogen van uw installatie geeft het maximale elektrische vermogen van uw zonnepaneleninstallatie weer en wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Het betreft het vermogen van zonnepanelen onder standaardomstandigheden. Het piekvermogen is met andere woorden een specifieke eigenschap van uw PV-installatie, onafhankelijk waar ter wereld deze wordt getest. Een zonnepaneleninstallatie met een vermogen van 200 Wp in Spanje is net hetzelfde als een paneel met hetzelfde vermogen in België.

Een héél ander gegeven is de opbrengst van uw zonnepanelen, die allereerst afhankelijk is van de locatie en het aantal uren zonneschijn waaraan deze worden blootgesteld. In Vlaanderen mag u voor een goede installatie (d.w.z. een goede hellingsgraad en goede oriëntatie, de afwezigheid van schaduw,…) gemiddeld rekenen op een opbrengst tussen 0,80 kWh/Wp en 0,85 kWh/Wp. In zonniger oorden kan men dan weer genieten van een hogere opbrengst. In de Spaanse hoofdstad Madrid mag je bijvoorbeeld uitgaan van een opbrengst van ongeveer 1,4 kWh/Wp.
Het bovenstaande in acht nemend, zijn we in staat om in de vorm van een cijfervoorbeeld de opbrengst van zonnepanelen per vierkante meter te bepalen.
Cijfervoorbeeld:
Piekvermogen JA Solar zonnepaneel volgens het QC Futech label: 290 Wp
Opbrengstfactor: 850 Wh/Wp
Oppervlakte zonnepaneel: 1,635 m²
De gemiddelde jaarlijkse opbrengst van dit monokristallijn silicium zonnepaneel bedraagt 246,5 kWh. Aangezien het zonnepanelenoppervlak 1,635 m² bedraagt, is de gemiddelde jaarlijkse opbrengst 150,8 kWh/m².

Leave a Reply