Skip to main content

De globale zonnepanelenmarkt en de markt van de elektrische voertuigen zitten in de lift. Wat is de huidige situatie in beide landschappen en welke toekomst is er voor hen weggelegd? 
Ondanks de coronacrisis was 2020 een recordjaar op de PV-markt met een bijkomende installatiecapaciteit van 140 GW. Dit brengt de totaal geïnstalleerde wereldwijde capaciteit op 763 GW. Voor 2021 wordt een bijkomende installatiecapaciteit van ongeveer 200 GW voorspeld, om in 2022 de kaap van 1 Terawatt te ronden.
Evolutie PV 2021
China leidt de dans wat betreft totaal geïnstalleerd vermogen (253,4 GW), gevolgd door de Europese Unie (151,3 GW) en de Verenigde Staten (93,2 GW). Duitsland (53,9 GW) spant de kroon in Europa.
Wat betreft bijkomende PV-installatiecapaciteit in 2020 neemt België met 1 GW de vijfde plaats in op de Europese zonnepanelenmarkt. Ter vergelijking: Nederland bezet de tweede plaats (3,0 GW) na Duitsland (4,9 GW). Brengen we het totaal geïnstalleerd vermogen in Europa in kaart, bezet België de zevende plaats met ongeveer 6 GW.

Elektrische voertuigen

In 2020 werden er wereldwijd een recordaantal van 3 miljoen elektrische voertuigen verkocht.  Dit is een toename van 50% ten opzichte van 2019. Wereldwijd is het marktaandeel van elektrische voertuigen gestegen tot ongeveer 4%.
De meeste verkopen vonden plaats in China, gevolgd door Europa en de Verenigde Staten.
De markt van de elektrische voertuigen kwam tot leven in 2010. Tijdens de eerste vijf jaar lag de jaarlijkse verkoop onder de 500.000 voertuigen. De kaap van de 1 miljoen verkopen werd in 2017 gerond.
Evolutie elektrische voertuigen
Tegen 2025 zou het grootste deel van EV verkoop plaats vinden in de Azië-Pacific regio (meestal in China). De Europese markt zal ongeveer op hetzelfde niveau evolueren als de Noord-Amerikaanse markt.
Wat de rest van de wereld betreft, is het de verwachting dat nieuwe markten zich op verschillende tempo’s zullen ontwikkelen. Vooral markten waar de opkomst van e-mobiliteit wordt ondersteund door ambitieuze emissiearme doelstellingen in de transportsector, zullen zich op korte termijn ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld maar aan landen zoals Israël, Nieuw-Zeeland of Pakistan.
Bron: PV and EV in the World: Trends and Outloock (Presentatie Becquerel Institute op Belgian Solar Day, 15 september 2021)

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply