Skip to main content

Een gezin met zonnepanelen uit Holsbeek bij Leuven heeft begin april als eerste zijn nieuwe digitale energiemeter gekregen. De installatie maakt deel uit van een laatste proefproject van netbeheerder Fluvius, in afwachting van de definitieve uitrol van de digitale meter vanaf 1 juli. In totaal zullen 5000 digitale meters worden geplaatst in 39 gemeenten in Vlaams-Brabant.
De digitale meters komen tijdens het proefproject alleen terecht bij gezinnen die een nieuwe meter aanvragen, bijvoorbeeld voor hun nieuwbouwwoning, na een grondige renovatie of waar een meter echt vervangen moet worden. Ook nieuwe eigenaars van zonnepanelen in de 39 betrokken gemeenten krijgen een digitale meter.
Fluvius zal met de digitale meters tot 1 juli sowieso nog op dezelfde manier  blijven werken als de huidige terugdraaiende teller. Op 1 juli treedt normaal gezien een nieuw Vlaams decreet in werking dat de uitrol van de digitale meter definitief moet regelen.

Eigenaars zonnepanelen kunnen kiezen, anderen niet

Zonnepaneleneigenaars zullen dan kunnen kiezen tussen de ‘terugdraaiende teller’ in combinatie met het prosumententarief, of een nieuw tarief op basis van wat je werkelijk afneemt van het net.
Er is namelijk de vrees dat de digitale meter een financieel verlies kan betekenen voor sommige gezinnen met zonnepanelen.  Dat wil de Vlaamse regering vermijden. Over het decreet dat de keuzevrijheid moet garanderen, wordt komende woensdag gestemd in het Vlaams Parlement.
Gezinnen die voor eind volgend jaar geen zonnepanelen hebben gelegd, zullen dan allemaal moeten overstappen op het nieuwe tarief. Eigenaars van zonnepanelen kunnen tot 15 jaar na de installatie van hun panelen blijven werken met een terugdraaiende teller.

Vlaamse energiewaakhond waarschuwt

Vorige week gaf de Vlaamse energiewaakhond de VREG nog een negatief advies over de uitzondering voor eigenaars van zonnepanelen. De VREG waarschuwde voor de aantasting van het grondwettelijk vastgelegde gelijkheidsbeginsel.
De VREG wees er ook op dat eigenaars van zonnepanelen die hun elektriciteitsgebruik slimmer sturen (met name de stroom van hun zonnepanelen zo goed mogelijk gebruiken op het moment dat ze die stroom maken, overdag dus, bij zonnig weer) met de digitale meter minder zullen betalen dan met de huidige terugdraaiende teller met het prosumententarief.
Een dergelijk slim gebruik zou ook de elektriciteitsnetten minder belasten. Daardoor zijn extra investeringen in de versteviging van de netten minder nodig. Zulke investeringen zouden voor de totale gemeenschap duurder uitvallen dan het mogelijke inkomensverlies bij zonnepanelenbezitters die hun verbruik niet aanpassen, argumenteert de VREG.
Vlaams minister van Energie Lydia Peeters legde het advies onmiddellijk naast zich neer. De verwachting is dan ook dat de uitzonderingsmaatregel voor de zonnepanelen komende woensdag onverkort wordt goedgekeurd in het Vlaams Parlement.
Bron: VRT.be, 1 april 2019

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply