Skip to main content

In Vlaanderen zijn in 2018 maar liefst 5.384 energieleningen toegekend aan Vlamingen die hun woning energiezuiniger willen maken. Het betreft een recordcijfer sinds de lancering in 2015. 
Wie zijn woning energiezuinig wil maken, kan sinds 2015 via de Vlaamse overheid een lening afsluiten van maximaal 15.000 euro tegen een rente van 2 procent. Mensen kunnen hiermee investeren in isolatie, hoogrendementsglas, zonnepanelen, warmtepompen, enzovoort. Voor de sociale doelgroep, bijvoorbeeld beschermde afnemers of gezinnen met een laag inkomen, is een lening aan 0 procent mogelijk.

Einde lening 2 procent

Intussen is wel beslist om de lening aan 2 procent vanaf 2019 te schrappen (vanuit de redenering dat banken vandaag zelf energieleningen aanbieden aan minder dan 2 procent, red.). De renteloze lening voor de prioritaire doelgroep blijft wel bestaan. De voorwaarden voor die doelgroep werden ook verruimd waardoor er volgens minister Peeters intussen “42 procent van de Vlaamse huishoudens” in aanmerking komen voor die renteloze lening.
Uit de cijfers van minister Peeters blijkt dat het aantal toegekende energieleningen in 2018 piekte tot 5.384, het hoogste aantal sinds de lancering in 2015 (4.397). Het ging daarbij om 2.013 leningen aan 2 procent en 3.371 leningen aan 0 procent. Van die 3.371 renteloze waren er 1.450 ten gevolge van een rentesubsidie van de gemeenten, aldus minister Peeters. Het is volgens Peeters afwachten wat het effect van het wegvallen van de 2 procent-leningen zal zijn, maar de Open Vld-minister verwacht wel nog een verdere toename van het aantal doelgroepdossiers.
Bron: Lydiapeeters.be 

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply