Skip to main content

Almaar meer gemeenten en steden in het Hageland zetten in op duurzame energie. Op het dak van de bibliotheek en de  conciërgewoningen in Boutersem werden recent ook zonnepanelen geplaatst door zonnepaneleninstallateur Futech. De voorbije jaren nam het aantal zonnepanelen op privéwoningen eveneens fel toe. Tussen 2014 en 2019 is de capaciteit van de lokale electriciteitsproductie via zonnepanelen met 44% gestegen in de gemeente.
“Verhoudingsgewijze ligt het aantal privéwoningen met zonnepanelen in Boutersem hoger dan het Vlaamse gemiddelde. Tot op heden liepen de overheidsgebouwen achter. Ik hoop dat hiermee de eerste stap gezet is”, zegt burgemeester Chris Vervliet (CD&V).

Door een speciale financieringsformule betaalt Boutersem voor het project geen investeringskost. De gemeente sloot voor de plaatsing van de zonnepanelen een overeenkomst met het bedrijf Futech, waardoor ze geen investeringskost moet dragen. Boutersem zal de komende 20 jaar wel een vast huurbedrag betalen waarin ook het electriciteitsverbruik van deze gebouwen omvat zit.
De CO2-besparing door zonnepanelen bedraagt in Boutersem momenteel 675 ton per jaar of  5 à 6% van de jaarlijkse CO2-uitstoot door de huishoudens.

Bron: HLN.Be, 8 november 2021

Leave a Reply