Skip to main content

In het kader van de Europese Energy Performance of Building Directive (EPBD) werd een Europees akkoord bereikt om zonnepanelen in de toekomst te verplichten op een aantal types daken.

Deze verplichting zal er voor zorgen dat er extra daken en afnemers verplicht zonnepanelen moeten hebben wanneer het technisch, economisch en functioneel haalbaar is. Hieronder vindt u een overzicht in functie van het type gebouw.

  • nieuwe publieke en niet-residentiële gebouwen met een bruikbare vloeroppervlakte van meer dan 250 m2 zonnepanelen hebben tegen eind 2026.
  • bestaande publieke gebouwen met meer dan 250 m2 vloeroppervlakte tussen eind 2027 en eind 2030 voldoen aan de verplichting, afhankelijk van hun oppervlakte (>2000m2 = eind 2027, >750 m2 = eind 2028)
  • bestaande gebouwen met meer dan 500m2 bruikbare vloeroppervlakte die een grondige renovatie uitvoeren, een bouwvergunning aanvragen, aan het dak werken of een “technisch bouwsysteem” installeren, tegen 2027 zonnepanelen plaatsen
  • nieuwe residentiële gebouwen en nieuwe overdekte parkeerplaatsen tegen eind 2029 zonnepanelen hebben

Opgelet: de Europese regelgeving dient nog omgezet te worden in een Vlaamse regelgeving, die de modaliteiten nog verder zal uitwerken. De vertaling naar de Vlaamse wetgeving dient binnen een termijn van maximaal 18 maanden te gebeuren.

Formules met en zonder investering bij Futech

Met haar kennis en expertise is Futech een ideale partner om aan de PV-verplichting te voldoen. Ook als uw onderneming buiten de verplichting valt, zijn zonnepanelen steeds een goede investering. Bij Futech kan u terecht voor zowel investerings- als ‘energy-as-a-service’  overeenkomsten.

Bron: PV Vlaanderen Nieuwsflits, 17 januari 2024

Een zonnepanelenproject op uw bedrijfsdak? Ontdek onze investerings- en huurformules!