Skip to main content

Om het potentieel van digitale meters bij onder meer zonnepaneleneigenaars in Vlaanderen ten volle te benutten, is een verdere ontwikkeling van de achterliggende systemen nodig. Dat stelt energieregulator VREG.
In die achterliggende systemen worden de data van de digitale meters beheerd en uitgewisseld met de marktpartijen.

V-test

Met de digitale meter kunnen gezinnen en bedrijven een actieve rol opnemen in de energiemarkt en worden innovatieve energiecontracten en -diensten mogelijk. Sinds begin dit jaar kunnen eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter de elektriciteit die ze op het stroomnet zetten, verkopen via een zogenaamd teruglevercontract. Ook is het mogelijk voor gezinnen en bedrijven met een digitale meter om een dynamisch elektriciteitscontract af te sluiten.
Op dit moment worden in de V-test al 68 verschillende terugleveringscontracten en 1 dynamisch afnamecontract aangeboden aan gezinnen. Bijna alle terugleveringscontracten kunnen tot nu toe echter alleen afgesloten worden in combinatie met een afnamecontract bij dezelfde leverancier.

Verschillende leveranciers

Het Technisch Reglement voor de Distributie van Elektriciteit (TRDE) verplicht de netbeheerders van het stroomnet om vanaf 1 januari 2021 mogelijk te maken dat zonnepaneleneigenaren met een digitale meter hun zonnestroom aan een andere partij kunnen verkopen dan aan de leverancier van wie ze elektriciteit aankopen. De implementatie die hiervoor door Fluvius werd uitgewerkt, voldoet op dit moment volgens de VREG niet volledig aan de bepalingen van het TRDE. De huidige implementatie creëert niet de juiste voorwaarden voor alle marktpartijen en kan ook marktverstoringen tot gevolg hebben.
De distributienetbeheerders gaven eerder aan in september 2021 een definitieve oplossing in gebruik te zullen nemen die voldoet aan het TRDE. Om de voordelen van de digitale meter maximaal te kunnen benutten, is het belangrijk dat de correcte implementatie in de achterliggende systemen geen verdere vertragingen oploopt. De VREG stelt de nodige stappen te hebben genomen, zodat hieraan de nodige aandacht wordt geschonken.
Bron: Solarmagazine.nl, 12 mei 2021

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion One Comment

  • DVG schreef:

    en wie gaat al dat moderne speelgoed betalen?
    de kosten steeds weer afwentelen op de consument is makkelijk .
    maat mij betreft mogen ze hun duur speelgoed houden!

Leave a Reply