Skip to main content

Minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) wil één distributienettarief voor gas en elektriciteit. Dat antwoordde ze op een parlementaire vraag van Andries Gryffroy (N-VA).
De minister benadrukte wel niet in naam van de regering te spreken. Op dit moment kunnen de verschillen oplopen tot honderden euro’s per jaar.
De nettarieven zijn het goedkoopst voor de gezinnen in het oosten van Oost-Vlaanderen, onder meer Beveren en Sint-Niklaas, die bediend worden door Intergem. Zij betalen 492 euro. Voor Imewo, actief in de gemeenten tussen Oostende en Lokeren, loopt dat al op tot 567 euro. De duurste tarieven worden aangerekend door Sibelgas Noord (onder meer Vilvoorde en Machelen) en Gaselwest (het westen van West-Vlaanderen). Zij rekenen respectievelijk 633 euro en 692 euro aan.

Verschillen in geografie

N-VA is geen voorstander van een eenheidstarief. “Het tarief verschilt onder meer omdat de netbeheerders worden geconfronteerd met verschillen in geografie”, reageert Andries Gryffroy van NVA. “Ook de investeringen die ze doen zijn verschillend en ze kunnen andere accenten leggen.”
In de andere gewesten worden overigens vaak nog lagere tarieven aangerekend dan in de goedkoopste gebieden in Vlaanderen. AIEG, in de provincie Namen, vraagt 465 euro en Sibelga in Brussel 433 euro.
Bronnen: HLN.be en Lydiapeeters.be 

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion 2 Comments

 • Bruneel schreef:

  NV-A dan moeten jullie ook maar opdraaien voor de files rond A’pen, de overkapping, het vervolledigen van de ring en daar geen belastinggeld van de in het gebied GaselWest wonende Vlamingen voor te gebruiken!

 • JPe schreef:

  Geachte mevr. Peeters:
  Ik ben een zonnepaneel’fervent’ en heb dag-, nacht- en exclusief nachtteller. (Ook zonneboiler, klimatoestel en electrische auto).
  Legt u mij ‘BEHOUD van RENDEMENT” in verband met mijn energiekost eens volledig uit , aub.
  Straks gaan wij KIEZEN, weetjewel. ;-).

Leave a Reply