Skip to main content

De prijs van zonne-energie is de voorbije jaren enorm gezakt. Zelfs gevestigde instellingen zoals het Internationaal Energieagentschap hadden geen rekening gehouden met dergelijke prijsdalingen.
Ook hernieuwbare energie-expert Ramez Naam is verrast door deze evolutie. “De prijs van zonne-energie is sneller gedaald dan iedereen, inclusief ikzelf, had voorspeld. Het modelleren van de recente prijsdalingen doet me vermoeden dat zonne-energie sneller in prijs zal blijven dalen dan iedereen verwacht. Zonder enige zin voor overdrijven kan je wel stellen dat de lage prijs voor zonne-energie de wereld kan veranderen.”
Prijzen zonne-energie

Schaalvoordelen

Volgens Naam is zonne-energie tot het huidige prijsniveau geëvolueerd door wereldwijde schaalvoordelen. Op basis van berekeningen afkomstig uit zeven verschillende datareeksen, stelt Naam vast dat de prijs van zonne-energie op grote schaal met 30 tot 40% daalt bij elke verdubbeling van het cumulatief geïnstalleerd vermogen.
Schaalvoordelen

Derde fase schone energie

Naam voorspelt dan ook dat de wereld op het punt staat een ‘derde fase van schone energie’ binnen te treden. Een wereld waarin het bouwen van nieuwe projecten van zonne- en windenergie goedkoper is dan het draaiende houden van bestaande fossiele brandstofcentrales.
“Met gemiddelde prijzen in de zonnige delen van de wereld van 1 à 2 dollarcent per kilowattuur tegen 2030 of 2035 is zonne-energie routinematig goedkoper dan het exploiteren van reeds gebouwde fossiele brandstofcentrales, zelfs in de wereld van ultra-goedkoop aardgas waarin we nu leven”, besluit Naam.
Future solar costs
Bron: The future of solar power: From unbelievably cheap to insanely cheap, 18 mei 2020

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply