Skip to main content

De problematiek omtrent de mogelijke stroomuitval in België tijdens de komende winter is vandaag niet weg te branden uit de actualiteit. Volgens expert Marc-Philippe Botte kan dit probleem op termijn opgevangen worden met zonne- en windenergie. 
Hoogspanning
Nochtans is een veel gehoorde kritiek dat de zon niet altijd schijnt en de windsnelheid op veel dagen te laag ligt.
“Deze denkwijze is anno 2018 meer en meer achterhaald”, reageert Botte (partner bij Omnes Capital, een Franse investeringsmaatschappij die belegt in hernieuwbare energie) bij VRT Nws. “De koppeling van hernieuwbare productiecapaciteit met reuzenbatterijen die elektrciteit opslaan als er veel zon of wind is en weinig vraag, is een pertinent en economisch haalbaar idee. Dat is vandaag niet langer science fiction maar de harde realiteit, bewijst de batterij van 100 MW die Tesla onlangs in Australië koppelde aan een windpark.”

Massaal in groene energie investeren

“België heeft er dus alle belang bij, als bescherming van zijn industrie en competitiviteit om het voorbeeld van de ons omringende landen te volgen en nu massaal in groene energie te investeren. Anders lopen we het risico achter te blijven met een verouderde, te weinig grote, en te dure energieproductiemix tegenover onze buurlanden. Dit zou de competitiviteit van ons land geen goed doen.”
“Voor ideologie is in dit debat geen plaats meer, we moeten kijken naar de feiten en een rationele beslissing nemen in het belang van onze toekomst”, besluit Botte.
Bron: VRT Nws, 28 september 2018

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply