Skip to main content

Opvallend: de elektriciteitsprijs is het afgelopen jaar gedaald met 4,5 procent, laat energieregulator CREG weten. Dat klinkt voor ons Belgen extra zuur, want wij moeten dit en volgend jaar fors meer betalen. En daar heeft de prijs van elektriciteit niks mee te maken.

Zoals u wellicht weet, bestaat onze elektriciteitsfactuur uit veel meer dan alleen de prijs van elektriciteit zelf. Er is ook nog de distributie, de btw, een aantal heffingen en natuurlijk binnenkort de belasting om de groenestroomcertificaten te compenseren.
Gemiddeld (3.500 kwh) betaalt een Vlaams gezin nu 817 euro voor elektriciteit. De stroom zelf kost een gezin maar 261,44 euro. Waar de overige 555,56 euro vandaan komt, ziet u in onderstaande tabel. Let wel: daarin zijn de hogere btw, vennootschapsbelasting en distributietarieven verrekend. De schrapping van gratis stroom (gemiddeld 100 euro per jaar) en de Vlaamse energieheffing van 100 euro moeten daar nog bij komen.

Vergelijking met buurlanden
Hoewel de prijs van elektriciteit zelf is gedaald het afgelopen jaar, stijgt onze elektriciteitsfactuur dus fors. Daardoor betaalt de Belg (Vlaming, Waal én Brusselaar) in vergelijking veel meer dan in de meeste buurlanden.
Vorig jaar stonden we in die vergelijking op de 4e plaats (na respectievelijk Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland), vandaag zijn we gestegen naar de 2e plaats. Alleen in Duitsland is de stroom nog duurder.
Als we alle kosten uit onze energiefacturen halen en alleen de zuivere energiekosten overhouden, staat België voor zowel elektriciteit als voor aardgas op de 4e plaats. Nogmaals het bewijs dat de prijs van elektriciteit voor de Belg weinig invloed heeft op zijn of haar elektriciteitsfactuur.
Bron: deredactie.be 

Leave a Reply