Skip to main content

Het Hof van Cassatie verklaart de doorrekening van de gestegen zonnepanelenkosten in 2011 onwettelijk. Het Hof geeft hiermee PVDA, dat in naam van ruim 19.000 consumenten naar de rechtbank trok, gelijk.
In mei 2011 vond er een tussentijdse verhoging van de distributiekosten plaats, waarbij een gezin gemiddeld 72 euro (exclusief btw) meer moest betalen op zijn energiefactuur. In een recent arrest noemt het Hof van Cassatie deze verhoging ‘onwettelijk’. Eerder was er in 2012 al een soortgelijke uitspraak ten gronde van het Brusselse Hof van Beroep, maar de Creg tekende beroep aan en trok naar Cassatie.
BOM ONDER STROOMFACTUUR
“Het Hof van Cassatie geeft ons definitief gelijk en legt daarmee de bom onder de stroomfactuur op scherp”, reageert PVDA-energiespecialist Tom De Meester. “Het doorrekenen van de ontspoorde subsidies voor grootschalige zonnepanelenparken aan de consumenten is niet alleen onrechtvaardig, maar ook onwettelijk.”
De PVDA eist nu dan ook een terugbetaling van het teveel betaalde geld door de distributienetbedrijven aan de consument. “Het Hof van Beroep moet haar uitspraak van 2012 nu nog bekrachtigen, maar dat is een formaliteit”, weet De Meester. “Op basis van dat eindarrest zal elke consument het sinds 2011 teveel betaalde geld kunnen terugeisen. Voor een gemiddeld gezin gaat het over 72 euro per jaar (excl btw).”
TURTELTAKS
De uitspraak van Cassatie heeft verregaande gevolgen voor de Vlaamse regering. “De Turteltaks is onwettelijk, zo blijkt uit een advies van de Raad van State. Wellicht zal deze maatregel een procedure voor het Grondwettelijk Hof niet overleven. Nu ook de eerdere prijsverhoging uit 2011 vernietigd wordt, staat heel de financiering van groenestroomsubsidies op losse schroeven”, besluit De Meester.
Bron: HBVL

Leave a Reply