Skip to main content

Vanaf 2019 zullen de netbeheerders de oude elektriciteits- en gasmeters vervangen door een digitaal exemplaar. Uit een nieuwe kostenbatenanalyse van de Vlaams Regulator voor Elektriciteit en Gas (VREG) blijkt dat de nieuwe prijzen voor beide meters samen een positief effect hebben op het eindresultaat.
Slimme meter
De nieuwe prijs voor de digitale elektriciteitsmeter blijkt immers 22% lager te liggen dan oorspronkelijk aangenomen, terwijl de digitale meter voor gas slechts 6% duurder is dan verwacht. Bovendien bestaan er meer meters voor elektriciteit dan voor gas.  Verder blijkt het datasysteem goedkoper te zijn terwijl de eenmalige opzetkost en activatiekost wegvallen.

100 miljoen extra

Volgens nieuwe berekeningen van de VREG ligt het eindresultaat met 440 miljoen euro meer dan 100 miljoen hoger dan het vorige resultaat (336 miljoen euro). “De nieuwe analyse van de VREG bevestigt dat de digitale meter meer zal opbrengen dat hij kost”, reageert Vlaams Energieminister Bart Tommelein op zijn eigen webstek. “Er moeten geen meteropnames meer gebeuren, er zullen geen aparte budgetmeters meer nodig zijn, we zullen fraude beter kunnen opsporen,…

Doemdenken

Verder geeft de minister aan dat wie de meter actief gebruikt en slimme toepassingen toevoegt, zijn of haar energieverbruik beter zal kunnen sturen. “Het doemdenken mag stoppen, de digitale meter komt eraan en dat is een goede zaak voor onze samenleving”, klinkt het.
Bron: officiële website Tommelein

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion 4 Comments

 • ANDRE schreef:

  een goede zaak voor de staatskas en de energiebedrijven zeker?
  voor de consument wordt al jaren alles alleen maar duurder,wie trapt er nu nog in zulke belofte

 • Stiers ferdinand schreef:

  En wat met de mensen die in het begin de dure zonnepanelen hebben laten plaatsen .
  Een digitale meter draait niet achteruit , nu kunnen we dat compenseren met de groene stoomcertificaten en natuurlijk het achteruit draaien van de teller zodat die installatie betaalbaar is.

 • Krisje schreef:

  Tot op heden moeten die het stellen met enkele kubieke meter gebakken lucht gratis verspreid door de minister.

 • Ivan schreef:

  wie legt er nu nog zonnepanelen?
  De mensen weten niet meer wat te doen.
  De regels veranderen om de vijf voet.
  Een standvastig beleid op gebied van groene energie zou al veel mensen over de streep trekken,
  maar nu heb ik ook zeer grote twijfels.
  eerst certificaten die minder waard zijn.
  prosumenten.
  digitale meter. wat zal er nog volgen…….

Leave a Reply