Skip to main content

1 procent van de inwoners van Vlaanderen weigert de installatie van de digitale meter. Dat meldt energieminister Demir naar aanleiding van vragen in het Vlaams Parlement van Willem-Frederik Schiltz van Open VLD.
Sinds 1 juli 2019 plaatst netbeheerder Fluvius alleen nog digitale meters voor elektriciteit en aardgas. De oude mechanische meters zijn niet meer beschikbaar. Bij bouwers en verbouwers, nieuwe eigenaars van zonnepanelen en gezinnen die een budgetmeter krijgen, plaatst Fluvius die automatisch.

241.215 digitale meters

Op die manier werden tot 31 oktober al 96.918 digitale meters geplaatst, waarvan 15.151 bij klanten met zonnepanelen. Minister Demir meldt nu dat er in de periode van 1 november tot en met 29 februari het aantal geplaatste digitale meters is opgelopen tot 241.215 stuks. Bij 39.276 prosumenten is een digitale meter geplaatst. Tot eind februari 2020 hebben 2.303 klanten de plaatsing van een digitale meter geweigerd oftewel 1 procent.
“Indien de plaatsing van een meter geweigerd wordt, is dit vaak bij de doelgroepen van het ombouwtraject (prosumenten, meters uit pilootproject, budgetmeters)”, verduidelijkt Demir aan het Vlaams Parlement. “Niet alle netgebruikers die weigeren, vermelden de reden van weigering. Voor zover bekend zijn de voornaamste redenen waarom een netgebruiker initieel niet akkoord gaat met de plaatsing van een digitale meter: gebrek aan correcte informatie zoals het behoud van het principe van de terugdraaiende teller, zonder gegronde reden (principieel weigeren) en de netgebruiker investeerde reeds in het slim maken van de analoge meter.”

Overtuigingcel

De minister meldt verder dat Fluvius sinds november 2019 een zogenaamde ‘overtuigingcel’ is gestart. “Wanneer een netgebruiker niet akkoord gaat met de plaatsing van een digitale meter, bellen specifiek daartoe getrainde medewerkers de netgebruiker, met de bedoeling naar de netgebruiker te luisteren, hem correct te informeren en hem van het nut van de digitale meter te overtuigen. Uit de eerste resultaten met een beperkt aantal gevallen blijkt dat op deze manier een succesratio van overtuiging van 77 procent gehaald wordt.”
Eigenaren van zonnepanelen mogen bij ingebruikname van een digitale meter 15 jaar lang het rendement behouden van de huidige, terugdraaiende teller. Zonnepaneeleigenaren krijgen bij de ingebruikname namelijk de kans om te kiezen voor het bestaande systeem met terugdraaiende teller of het nieuwe systeem van de Vlaamse energieregulator VREG. In dit systeem van de VREG worden de nettarieven berekend op basis van de stroom die consumenten daadwerkelijk van het net afnemen en vervalt het prosumententarief. Uit simulaties blijkt dat dit voor 60 procent van de prosumenten voordeliger is. Hoe meer een consument verbruikt op het moment dat de zonnepanelen elektriciteit opwekken, hoe hoger de zelfconsumptie dus, hoe voordeliger het nieuwe systeem.
Bron: Solar Magazine, 21 april 2020
[/vc_row]

Vraag uw gratis offerte voor uw zonnepanelenproject aan!

Join the discussion 4 Comments

  • Philippe schreef:

    Eigenaren van zonnepanelen mogen bij ingebruikname van een digitale meter 15 jaar lang het rendement behouden van de huidige, terugdraaiende teller. Ik wou dat deze zin klopte met de waarheid, bij mijn weten is het ” de digitale meter wordt terugdraaiend geteld tot de eerste Arei-keuring van zonnepanelen op dat adres 15 jaar geleden gebeurd is, daarna vervalt het terugdraaien.”

  • JEAN-PIERRE schreef:

    Ik wouw teruggaan naar een paar interessante reacties die ik gelezen heb bij een digitale meter indien er gekozen wordt om geen prosumententarief te betalen maar zie dat deze allen verwijderd zijn !! 🙁 Het is net interessant om af en toe terug te kunnen vallen op ervaringen van anderen en nu wordt alles gewoon gewist!

  • Futech schreef:

    Beste,
    Kan u even aangeven om welke reacties het gaat?
    Er worden hier in principe geen reacties gewist, tenzij het gaat om spam of kwetsende commentaren.
    Vriendelijke groet,
    Thomas Voets
    Marketing & Communicatie
    Futech

  • Vic schreef:

    Er zijn vele meningen, ideeën etc etc … maar ik ben al ruim 10 jaar gebruiker van een “digitale meter”, ondertussen ook de nieuwe versie geïnstalleerd gekregen. Hoe dat alles is verlopen ga ik jullie hier besparen, maar zijn boeken over te schrijven!
    Ik bezit ook al geruime tijd zonnepanelen, geïnstalleerd toen er nog geen sprake was van prosumententarief, maar jammer genoeg aan het eind van het verhaal groenestroomcertificaten, m.a.w. groenestroomcertificaten die ik nog ontvang zijn als het ware een aalmoes t.o.v. de prosumententarief die ik ondertussen al wel jaarlijks moet betalen !
    Prosumententarief kan ik dan nog een beetje begrijpen, maar als men dan te horen krijgt dat de Vlamingen dat al circa 5 jaar volle bak moeten betalen, terwijl men in Wallonië zopas nog een uitstel heeft kunnen bekomen … m.a.w. alle Belgen gelijk voor de wet, behalve de Walen … op zich niets bedoeld qua racisme of anti-Waal, maar waarom hier in Vlaanderen de brave burgers uitmelken, terwijl aan de andere kant van de taalgrens men nog volop poenpakkertje kan blijven spelen !?
    Daar ik dus al lange tijd mijn meterstanden in twee richtingen kan volgen, weet ik zo goed als zeker dat hetgeen de VREG zegt qua voordelen digitale meter zonder prosumententarief, in de gemiddelde gevallen 100% flauwe kul is ! De enige gevallen waar de VREG gelijk kan hebben, is bij mensen die (bvb.) 6000kWh jaarlijks verbruik hebben en een paar zonnepanelen hebben liggen die jaarlijks AMPER 2000kWh opbrengen, maar dan lever je eigenlijk niet echt een bijdrage tot hernieuwbare energie, en valt het eerder onder de noemer “we hebben ook zonnepanelen” voor het zicht van de buren !
    Ietwat afgerond kan men eigenlijk stellen dat als men het jaarlijks verbruik met zonnepanelen probeert te dekken, men aan prosumententarief ongeveer 1/3de van de energie betaald als prosumententarief; als men ons de digitale meter door de strot duwt en de prosumententarief komt te vervallen, zal men 2/3de van de productie “STELEN” en aan de buren verkopen aan volle prijs ! Ik ben er 100% zeker van dat dit in de meeste gevallen niet ver van de werkelijkheid zal liggen, ongeacht de flauwe kul van de VREG, die vanuit een machtspositie ons HEEL VEEL blaaskes proberen wijs te maken !
    Om het met een cijfervoorbeeld uit te leggen … in grootteorde :
    – heb je zonder zonnepanelen een jaarverbruik van 6000kWh
    – en je hebt zonnepanelen om die 6000kWh te dekken
    – zal je in principe omvormer hebben circa 5000W, dus qua prosumententarief circa 450 euro, hetwelk ruwweg ongeveer 1/3de is van de standaard kost 6000kWh
    – als je die prosumententarief laat vallen met een digitale meter, zal je zomerproductie eigenlijk (bij wijze van spreken) in de riolering vloeien, hetwelk ruwweg ongeveer 2/3de is van je jaarproductie, dus eigenlijk DUBBELE prosumententarief !
    – … en die “zogezegde” riolering is eigenlijk recht naar de buren (zonder zonnepanelen), alwaar men VOLLE POT de factuur per kWh dient te betalen ! Kan je eigenlijk vergelijken met : “je gaat naar de supermarkt, doet boodschappen inclusief voor je lieve buurvrouw die gehandicapt is, je moet in de supermarkt extra betalen omdat je als man maandverband koopt, je bent zelf super lief en zegt tegen de buurvrouw dat ze jou niets moet betalen omdat ze al genoeg miserie heeft, maar de supermarkt stuurt achteraf een dikke factuur aan de buurvrouw voor thuislevering en transportkosten van het maandverband” !
    VREG probeert ook om mensen gek te maken om een batterijsysteem te plaatsen ! Ik weet niet wel IQ men gemiddeld bij VREG heeft, maar zulks kan NOOIT NOOIT NEVER JAMAIS terugverdiend worden … wat men via Tommelein destijds ook heeft proberen over te brengen naar de burger !
    Men goochelt wel eens met terugverdientijd zonnepanelen 6 à 7 jaar, maar de prosumententarief maakt zulks ONMOGELIJK; als je al richting 10 jaar raakt, mag je al heel gelukkig zijn ! 12 à 13 jaar zal al veel meer reëel zijn ! Niet voor niets dat Vlaanderen heeft gekozen voor 15 jaar “reële of pseudo” terugdraaiende teller !
    Als je daar dan nog een batterijsysteem gaat aan toevoegen, ga je NOOIT aan een terugverdientijd geraken ! ZEKER WETEN ! Een “klein” batterijsysteem kost relatief gezien ENORM veel en je kan maximaal een paar dagen opvangen; en die paar dagen die je batterij kan realiseren, gaan voornamelijk in de zomer vallen, als je al te veel overschot hebt ! Als je tijdens de wintermaanden je batterij het meest nodig zal hebben, zullen een paar opeenvolgende donkere dagen er voor zorgen dat je batterij leeg is, de volgende dag nog even leeg en alle dagen er na nog steeds leeg … of je zou ze moeten bijladen met energie van het net ! … Maar waar ben je dan mee bezig ? … “jezelf voor de gek aan het houden” ???
    Met een redelijk batterijsysteem voor MAXIMAAL EEN PAAR zomerdagen, ben je even veel geld kwijt als een volledige installatie zonnepanelen ! M.a.w. als je de ganse overschot van de zomer wil opslaan voor de donkere wintermaanden, moet je een gigantische opslagplaats huren, of een voetbalveld, alles vol met batterijen … maar dan denk ik dat het aantal euro’s die je kwijt gaat zijn, je vele grijze haren gaat bezorgen ! … terugverdientijd circa 7000 jaar 😉 voor zover de batterijen eindeloos zouden blijven functioneren, maar na 10 jaar (max) nieuwe batterijen, dus alle 10 jaar 7000 jaar extra = 14000 jaar … enz ! Good luck ! … is eigenlijk het ZWARTE GAT van de VREG … alles wordt erin opgeslokt !
    De prosumententarief is uiteindelijk min of meer “aanvaardbaar”, omdat men het net gebruikt en nodig heeft om de zomerproductie te kunnen “opslaan”, maar dan moet het minstens al asap voor ALLE Belgen gelijk voor de wet zijn !!! Zoniet wordt het hoogtijd voor de Vlamingen om ook naar de rechtbank te trekken, ipv omgekeerd !
    Anderzijds, vanwege VREG het argument dat de zonnepaneleneigenaars in de zomer voor een TE VEEL aan energie zorgen, maar dan MOET men ASAP alle mega-installaties van zonnepanelen (her en der) AFBOUWEN, want die verbruiken op zichzelf HELEMAAL NIETS; die dienen voor een KMO zone, een gemeente die de poenpakker speelt, maar die in weekends gemiddeld ook geen enkel verbruik hebben, terwijl een gemiddeld huisgezin nog zelf enig verbruik heeft in de weekends !
    Als men na 15 jaar het principe van terugdraaiende teller gaat stoppen, is eigenlijk maar één oplossing mogelijk, namelijk een flink “airco”-systeem aanschaffen/installeren, zo heb je nog minstens ZELF geniet van je energieproductie !!!
    Men kan natuurlijk ook een systeem bouwen dat detecteert als er overproductie is (zogenaamde “injectie”), en op die momenten wat extra terrasverwarming aanschakelen 😉 … ook al is het 38°C in de schaduw 😉 … misschien een idee voor de bouwers van een elektrische barbeque !

Leave a Reply