Skip to main content

Een aanpassing van de retroactieve investeringspremie voor eigenaren van zonnepanelen omdat de invoering van het capaciteitstarief wordt uitgesteld, is niet aan de orde. Dat meldt minister van Energie Zuhal Demir.

De minister heeft hierover vragen van het Vlaams Parlement beantwoord. Sam van Rooy van het Vlaams Belang en Tom De Meester van PVDA hadden Demir om uitleg gevraagd over het eventuele uitstel van het capaciteitstarief. Van Rooy wilde onder meer weten of de minister nog altijd van mening is dat het capaciteitstarief in de nabije toekomst – al dan niet met uitstel – ingevoerd moet worden. De Meester vroeg de minister naar de impact van de invoering van het capaciteitstarief op de compensatiepremie voor de gedupeerden van de zonnepanelenaffaire. Dit omdat het Grondwettelijk Hof op 14 januari 2021 in een uitspraak het recht voor Vlaamse eigenaren van zonnepanelen vernietigde om 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller te behouden. ​

Nog niet overtuigd

“Als men het nettarief afhankelijk wil maken van een slim capaciteitstarief, in die zin dat degene die het net extra belast, daar ook iets meer voor zal moeten betalen, dan zou dat wel een goede vorm van tarifering zijn”, stelt Demir. “Maar ik heb verschillende gesprekken gehad met de VREG. Die is me dat ook op verschillende manieren komen uitleggen aan de hand van 5 cases. Ik was niet overtuigd.”
De VREG heeft Demir naar eigen zeggen nog niet overtuigd van het capaciteitstarief zoals men dat wil invoeren. “De VREG beweert dat het voor veel gezinnen een verlaging zal zijn, maar zoals het vandaag de dag voorligt en volgens de vele gesprekken die ik heb gehad, lijkt me dat geen slim, goed en effectief capaciteitstarief.”

1.000 doorsneegezinnen

“De VREG zegt dat het capaciteitstarief in het algemeen een verlaging zal betekenen, maar dan moet hij me overtuigen”, vervolgt Demir. “Dat wil zeggen dat ik een simulator wil waarmee we ongeveer 1.000 doorsneegezinnen kunnen uittesten en aan de hand daarvan het capaciteitstarief kunnen evalueren. Als er daar inderdaad excessen zijn zoals het middenveld, de vakbonden, ik en het Vlaams Parlement aanbrengen, dan vind ik het niet meer dan normaal dat de VREG daar ook naar luistert en daaraan tegemoetkomt. Hij moet het capaciteitstarief daaraan aanpassen. Zoals het nu is, ben ik blijkbaar niet de enige die zegt dat het voor heel wat groepen niet goed zal zijn. Er zijn nog andere mensen die dat zeggen. Dan denk ik dat het capaciteitstarief nog niet klaar is. Ik ga de opdracht geven om dat ruim te testen, van die test ook een evaluatie te maken en te kijken waar er nog problemen zitten. Ik vind ook niet dat je onrechtvaardige situaties in de hand moet werken.”

Betekenis voor individu

Demir stelt er op zich geen probleem mee te hebben dat degenen die veel gebruikmaken van het stroomnet, iets meer betalen. “Maar het kan niet zijn dat het een algemene verhoging is. Daar ben ik het niet mee eens. Daarom de oefening en de evaluatie. Er moet een evaluatie komen zodra de simulator er is, en we een brede doorsnede van onze samenleving daarop hebben proefgedraaid. Dan zullen we opnieuw met de VREG aan tafel gaan. Dan is het ook nuttig dat het Vlaams Parlement, aan wie de VREG verantwoording moet afleggen, dat op een goede manier evalueert. De tijd dat men dingen uitvond en dat men dat onmiddellijk in de praktijk omzette, met alle gevolgen van dien, is voorbij. Het was ook mijn vraag om dit even on hold te zetten en eerst te kijken wat het heel concreet betekent voor een individu.”

Retroactieve investeringspremie zonnepanelen

De retroactieve investeringspremie die eigenaren van zonnepanelen krijgen in verband met het schrappen van de terugdraaiende teller door het gerechtshof houdt rekening met het invoeren van een capaciteitstarief in 2022.
Demir hierover: “Indien het capaciteitstarief later dan 1 januari 2022 ingaat, zal mede dankzij de retroactieve investeringspremie een gemiddeld rendement op een zonnepaneelinstallatie gehaald worden van iets meer dan 5 procent. Naast het capaciteitstarief zullen ook nog andere factoren dat rendement bepalen. Denk bijvoorbeeld aan de evolutie van de elektriciteitsprijs of van de federale tarieven. Gezien de beperkte impact van het capaciteitstarief, in combinatie met andere mogelijk wijzigende parameters, verkies ik voorspelbaarheid en duidelijkheid ten aanzien van de prosument. Een aanpassing van de retroactieve investeringspremie lijkt me dan ook niet aan de orde.”
Bron: Solarmagazine, 6 april 2021

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion One Comment

  • Philippe schreef:

    Ze willen zoveel mogelijk overschakelen op elektriciteit warmtepompen en EV’s voor het klimaat, dan is het ook niet meer dan normaal dat iedereen meer gaat verbruiken, op termijn willen ze zelfs ice’s gaan verbieden! NEEN, het onderliggend probleem is gewoon “ze gaan hun melkkoe gaan verliezen KONING AUTO” ze willen gewoon meer inkomsten regenereren omwille vh klimaat gaan ze deze verliezen! + laad maar eens een 100Kwh batterij op in 1 nacht, dan moet je al minimum tegen 11kw opladen, dit is 3,5 x het distributietarief wat nu aangerekend wordt, kassa, kassa! Maw de mensen die werken zullen het gelag betalen! ;(

Leave a Reply