Skip to main content

Sinds 1 januari is het capaciteitstarief van kracht gegaan. Hierbij verandert de berekening van de nettarieven. Er zijn nog heel wat vragen en verwarring rond het capaciteitstarief, daarom helderen we er graag een aantal op. 

Zijn kilowatt (kW) en kilowattuur (kWh) hetzelfde?

Nee, het zijn twee verschillende begrippen.
Als we spreken over het vermogen van een toestel, dan meten we dit in watt (W) of kilowatt (kW). In 1 kW zit 1000 W. Het gaat hier over de hoeveelheid vermogen dat een toestel maximaal per seconde kan gebruiken. 

Vermogen van een toestel in functie van het aantonen van het capaciteitstarief.

Als we het verbruik meten, dan bekijken we dit in wattuur (Wh) of kilowattuur (kWh). In 1 kWh zit 1000 Wh. Een toestel gebruikt een hoeveelheid energie gedurende een bepaalde periode. Dus 1 kWh is het verbruik van een toestel van 1000W of 1kW gedurende 1 uur.

Verbruik toestel in functie van vragen rond capaciteitstarief.

Is het capaciteitstarief een verdoken belasting bovenop de huidige factuur?

Nee, het is een andere manier van aanrekenen van nettarieven. Nettarieven zijn de kosten die de netbeheerder moet uitgeven om de elektriciteit bij jou thuis te brengen, in Vlaanderen is dat Fluvius. In deze nieuwe berekening bekijken ze niet alleen hoeveel je gebruikt, maar ook in welke mate jouw verbruik het net belast. Het capaciteitstarief omvat ongeveer 7 procent van de totale factuur. Daarnaast komt ook nog de energiekost (79%), de rest van de nettarieven (6%) en als laatste de heffingen en BTW (8%). Zuinig zijn loont daarom nog steeds, aangezien de energiekost wel afhankelijk is van je hoeveel energie je gebruikt.

Hoeveel van je factuur is capaciteitstarief?

Betaal je met een klassiek meter minder nettarieven dan met een digitale meter?

Nee, de manier om tot het uiteindelijk bedrag te komen verschilt, maar de uitkomst zorgt niet voor massieve verschillen. 

Bij digitale meters hangt het bedrag af van maandpieken, met een minimum bijdrage van 2,5 kW. In dit geval betaal je meer voor je vermogen, maar minder aan je verbruik. 

In het kamp van de klassieke meter is er een vast bedrag dat hetzelfde is als de minimum bijdrage van 2,5 kW, maar de andere netkosten worden berekend op basis van je verbruik (in kWh). Je betaalt dus minder voor je vermogen, maar je verbruik weegt in dit geval zwaarder door dan bij iemand met een digitale meter.

Deze twee berekeningen compenseren elkaar uiteindelijk redelijk goed. Aan de eindmeet is de klassieke meter gemiddeld tot 2,1 eurocent duurder dan de digitale meter. 

Word ik beboet voor pieken die hoger zijn dan 2,5 kW?

Nee, uiteindelijk kost elke kilowatt evenveel. 2,5 kW is de vastgelegde grens die iedereen zal betalen om ons elektriciteitsnet gezond te houden. Bij de digitale meter is dit op basis van een minimumbijdrage, bij een klassieke teller is dit een vaste bijdrage. Je wordt dus niet op de vingers getikt als je hier zou over gaan. De gemiddelde piek van een Vlaams gezien ligt rond de 4,37 kW.

Zijn mensen met veel elektrische toestellen de dupe?

Nee, meerdere toestellen tegelijk gebruiken, elektrisch koken of je warmtepomp draaiende houden kan nog altijd. Je hoeft niet heel je dag om te gooien of comfort op te geven. Voornamelijk mensen met ‘zware verbruikers’ (mensen met bijvoorbeeld een elektrisch voertuig of een warmtepomp) krijgen de vraag om de stroom die ze gebruiken anders in te delen.

We bevelen aan om de apparaten die minder noodzakelijk zijn, niet op piekmomenten in te schakelen. Zet je droogkast pas aan na het koken en stel je vaatwasmachine in om ‘s nachts de afwas te doen. 

Zware verbruikers kunnen dit principe ook toepassen. Laad je wagen niet wanneer je aan het koken bent, maar wacht tot later. Op je warmtepomp kan je een timer instellen om eventjes niet te werken als het jouw piekmoment is. Zo een pomp draait veel, maar op een lager vermogen, dus ze zal op zichzelf geen grote pieken veroorzaken. Als je warmtepomp een slimme sturing heeft, zal deze zich vanzelf afstemmen op het algemene energieverbruik van je woning, zo bespaar je nog meer. 

Tellen mijn injectiepieken van mijn zonnepanelen ook mee voor het capaciteitstarief?

Nee. Het capaciteitstarief is enkel van toepassing op stroom die je van het net afneemt. De elektriciteit die je injecteert en de pieken die de injectie kan geven, zijn niet van belang. Mensen met zonnepanelen (met een installatie kleiner dan 10 kVa) betalen geen injectietarief. 

Kan ik mijn maand piek zelf berekenen?

Nee. Je kan niet berekenen hoe je maandpiek er zal uitzien door bijvoorbeeld de som van alle vermogens die je toestellen hebben op te tellen. Ze werken namelijk niet exact een kwartier of een uur en ze benutten ook niet altijd hun volle vermogen om te werken. Het gemiddelde vermogen zal dus lager liggen. 

Bron: VREG