Skip to main content

Ben je van plan om duurzame aanpassingen aan je huis te maken om geld te besparen? Dan is het wellicht handig om te weten of je beter je dak kan laten isoleren, of dat het meer oplevert om zonnepanelen te plaatsen.

Hoewel de bescherming van het klimaat een uitstekende reden is voor een duurzame renovatie, is rendement geen onbelangrijke factor. Het kan moeilijk zijn om te kiezen tussen energiebesparing en geldbesparing, maar gelukkig hoef je die keuze niet te maken. Het kan even duren, maar met een duurzame renovatie krijg je uiteindelijk meer terug dan je investering waard is.
Uiteraard moet je alsnog een keuze maken, namelijk wat voor verandering je aanbrengt. Er zijn allerlei opties, maar twee veel voorkomende en voor de hand liggende werken zijn het isoleren van je dak of het installeren van zonnepanelen. Je kan het ook allebei doen, maar als je moet kiezen, dan is het wel handig om te weten welke keuze meer zal opleveren.

Rendement van dakisolatie en zonnepanelen

We kijken eerst naar dakisolatie. Hierbij nemen we de gemiddelde kosten van dakisolatie, namelijk 7.900 euro. Dit bedrag zal nodig zijn voor een gemiddeld dak van 88 m². Een Belgisch gezin van 3 drie personen zal typisch gezien 15.720 kWh aan warm water en verwarming verbruiken. Dit kan drastisch worden verlaagd naar 10.000 kWh na het isoleren van je dak. Hierbij kan je rekenen op een jaarlijkse besparing van 292 euro tot 490 euro (in Vlaanderen) voor de eerste twintig jaar na de verbouwing. Uiteraard houden we rekening met de stijgende energieprijzen. Je investering zal hierdoor rendabel zijn na 20 jaar. Daarna kun je genieten van forse opbrengsten.
In het geval van zonnepanelen kijken we naar een identiek gezin van drie personen. De investering is ditmaal 8.000 euro in zonnepanelen met een vermogen van 4 kWp. Hiermee wordt een gebruik van 3.500 kWh gedekt. De energiebesparing van de zonnepanelen levert jaarlijks rond de 500 euro op. Let wel dat je rekening moet houden met de vervanging van de omvormer na ongeveer tien jaar.
De conclusie is dus vrij simpel. Beide investeringen verdienen zichzelf op termijn terug, maar (goed gepositioneerde) zonnepanelen zijn de beste investering. Je bespaart meer geld op energie en verdient de investering daarom sneller terug. Gemiddeld is een investering in zonne-energie vier jaar eerder rendabel.
Bron: Hebbes.be

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief  

Leave a Reply