Skip to main content

Van alle energie die in de Europese Unie wordt opgewekt is 18 procent hernieuwbaar. Dat blijkt uit cijfers van het Europese bureau voor de statistiek Eurostat. De Europese Unie wil 20 procent van zijn energie in 2020 duurzaam opwekken; een percentage dat moet doorgroeien naar 32 procent in 2030.
Terwijl Zweden de dans leidt voor Finland en Letland, vertoeft België in de onderste regionen. Enkel Luxemburg, Malta en Nederland doen slechter. In totaal hebben 12 landen hun doel al behaald.

Meer dan helft energie in Zweden is hernieuwbaar

Zweden had verreweg het grootste aandeel hernieuwbare energie. In 2018 haalde het land meer dan de helft – 54,6 procent – van zijn energie uit hernieuwbare bronnen. Aan de andere kant werd het laagste aandeel hernieuwbare energiebronnen geregistreerd in Nederland, te weten 7,4 procent.
De nationale doelstellingen houden rekening met verschillende uitgangspunten zoals het potentieel voor hernieuwbare energie en economische prestaties. Van de landen die hun doel nog niet bereikt hebben is Roemenië het dichtste bij. Het Zuid-Europese land is slechts 0,1% verwijderd van zijn nationale doelstelling voor 2020. Hongarije, Oostenrijk en Portugal zijn minder dan 1% verwijderd van het target en Duitsland, Luxemburg en Malta ongeveer 2% verwijderd van hun 2020-doelstellingen.
Aan de andere kant is Nederland met 6,6% dan weer het verst verwijderd van zijn doel, gevolgd door Frankrijk en Ierland met een tekort van respectievelijk 6,4% en 4,9%.
EU hernieuwbare energie doelstellingen
Bron: Solarmgazine.nl

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply